Van Basten eist goed positie spel; Zelfde opstelling als tegen Groningen

Marco van Basten wacht in eigen land nog steeds op de eerste uitzege. Toch heeft hij goede hoop dat zijn ploeg donderdagavond tijdens het eerste duel in de groepsfase van de UEFA Cup bij Aston Villa wel een goed resultaat neerzet. “Ons positiespel moet gewoon heel goed verzorgd zijn”, benadrukte Van Basten woensdag vlak voor de laatste training op Villa Park. “Dan hebben we best wel een kans. We zijn niet meer in het voordeel als het op fysieke strijd aankomt. Zo simpel is het eigenlijk.”

Ondanks alle goede bedoelingen beseft Van Basten dat zijn ploeg voor een zware opgave staat. Aston Villa, dat de geblesseerde Wilfred Bouma voorlopig nog moet missen, heeft in de Premier League evenveel punten als nummer vijf Manchester United.

Verdienstelijk
De club speelde dit seizoen voor eigen publiek niet alleen al verdienstelijk gelijk tegen Liverpool (0-0); Manchester City leed op Villa Park zelfs een ruime nederlaag (4-2).

“Aston Villa heeft veel goede en ervaren spelers”, vindt Van Basten. “Daarbij speelt de club wekelijks op het hoge niveau van de Premier League. Dat is een groot verschil met Ajax, dat met veel talenten in de Eredivisie acteert. Op basis van de budgetten zijn Aston Villa en Hamburger SV ook de favorieten in onze poule.”

Treffers
Ajax staat op dit moment in de eredivisie teleurstellend negende en hield tot dusver slechts een puntje over aan de drie uitduels. De Amsterdammers incasseerden op bezoek bij Willem II (2-1), Feyenoord (2-2) en Heerenveen (5-2) maar liefst negen treffers.

“Vooral in uitwedstrijden was ons positiespel niet goed en werden we soms onder de voet gelopen”, erkende Van Basten. “Ik heb daar geen verklaring voor.”

Verwachting
In een poging zijn ploeg defensief minder kwetsbaar te maken, koos de trainer zaterdag tegen FC Groningen voor een versterkt middenveld. De verwachting is dat Gabri, Jan Vertonghen en Rasmus Lindgren tegen Aston Villa opnieuw mogen beginnen.

Zelfde opstelling
Marco van Basten houdt voor de uitwedstrijd tegen Aston Villa vast aan dezelfde opstelling als waarin hij tegen FC Groningen afgelopen zaterdag speelt. Ajax laat waarschijnlijk de linkerflank weer open, waardoor Jeffrey Sarpong wederom achter beide spitsen Klaas-Jan Huntelaar en Luis Suarez mag opduiken.

Nose for the goal
Van Basten maakt zich geen zorgen over het gebrek aan doelpunten van Klaas-Jan Huntelaar. In zes competitieduels scoorde de aanvaller van Ajax pas twee keer. “Klaas heeft nog steeds een ‘nose for the goal'”, zegt de coach vanuit Birmingham tegenover het AD.

Ajax speelt donderdag tegen Aston Villa in de groepsfase van de UEFA Cup. Er wordt om kwart over negen afgetrapt op Villa Park.

Vermoedelijke opstelling Ajax:
Vermeer; Silva, Oleguer, Vermaelen, Emanuelson; Gabri, Lindgren, Vertonghen; Suarez, Huntelaar en Sarpong.

Related posts