‘Er is maar één plaats op doel’

Van Ryan Babel, Gianni Zuiverloon en Ryan Donk hoort Kenneth Vermeer mooie verhalen over Engels voetbal. Donderdag speelt hij met Ajax bij Aston Villa. De voetballer in doelman Kenneth Vermeer komt nog wel eens bovendrijven. Als een spits op hem af komt. Die zou hij dan zo graag uitkappen. Maar dat doet hij niet meer. Dat heeft hij door de jaren heen afgeleerd van zijn keeperstrainers. ,,Ik sta er om die bal tegen te houden.”

Toen hij twaalf jaar was, mocht Vermeer stage lopen bij Ajax. Als veldspeler. Hij werd niet aangenomen. Totdat hij bij de Amsterdamse amateurclub Neerlandia als speler van de B1 wel eens inviel voor de keeper van de C1. Gewoon voor de lol. Als keeper haalde hij Ajax wel.

Vader Vermeer moest er even aan wennen, zijn zoon op doel. En Kenneth hield het thuis ook maar stil in het begin. Gewoon om hem niet teleur te stellen. Maar inmiddels is vader Vermeer overstag.

Als jeugdkeeper had hij er eigenlijk nooit bij stilgestaan. ,,Er is maar één plaats op doel,” weet Vermeer. Die ene plaats is bij Ajax al jarenlang in handen van Maarten Stekelenburg. Vermeer kwam zodoende niet aan de bak in Amsterdam. Hij koos vorig jaar voor een avontuur bij Willem II. De doelman begon die verhuurperiode volgens eigen zeggen goed.

,,Toen heb ik een paar mindere wedstrijden gekeept en verloor ik mijn plaats. Daarna ging het weer beter.”

Nu Stekelenburg sinds begin deze maand een schouderblessure heeft, kan Vermeer zijn kwaliteiten in Amsterdam laten zien.

,,Ik had er natuurlijk niet op gerekend,” zegt hij. ,,Maar nu moet ik er wel ineens staan. Moeilijk? Nee dat niet. Je prepareert je wel anders op een wedstrijd. Ik ben nu een tikkeltje scherper en ik kijk wat meer voetbal op tv. Ik kijk thuis altijd voetbal. De grote wedstrijden alleen hoor, geen derderangs competities.”

Vermeer is realistisch over zijn toekomst: ,,Als Maarten weer fit is, staat hij gewoon weer op doel. Hij is gewoon nog de completere keeper. En hij is verder. Dit voelt niet als dé kans van mijn leven. Ik ben nog jong, dat komt allemaal nog wel. Op dit moment ben ik alleen bezig met de wedstrijden die ik moet spelen. Ik weet bijvoorbeeld echt niet wanneer Maarten weer fit is. Daar houd ik me niet bezig.”

Hij verheugt zich op de komende duels. Het programma kent hij al uit zijn hoofd: Aston Villa-uit, NEC-thuis, Twente-uit.

,,Er komen mooie wedstrijden aan. Vooral dat UEFA-Cup-duel tegen Aston Villa is prachtig. De beleving in een Engels stadion wil ik wel een keer meemaken. Ik heb er veel vrienden wonen. Ryan Babel, Gianni Zuiverloon en Ryan Donk voetballen allemaal in het Premiership. We hebben regelmatig contact en dan praten we over die competitie. Het moet iets fantastisch zijn.”

Vermeer was ook altijd die keeper van Jong Oranje. Daar speelde hij dan wél zijn wedstrijden. Op het WK voor spelers onder de 20 jaar bijvoorbeeld. Afgelopen zomer won hij bij Jong Oranje de concurrentiestrijd van Piet Velthuizen. Vermeer kon weer een toernooi op zijn palmares bijschrijven.

Op de Olympische Spelen sleepte hij het team van trainer Foppe de Haan er meerdere keren doorheen met belangrijke reddingen. Het was daarom best even slikken toen hij daarna in Amsterdam genoegen moest nemen met een rol als derde keeper. Dennis Gentenaar staat ook nog onder contract bij Ajax. ,,Natuurlijk is dat slikken. Je sluit weer achter aan in de rij. Maar je ziet hoe het kan gaan.

,,Maarten is geblesseerd en ook Gentenaar kan niet spelen door een blessure. Deze kans komt zomaar voorbij.” Inmiddels is Vermeer opgeklommen in hiërarchie. Hij is samen met Gentenaar tweede doelman.

Anders
Keepen bij Ajax is wel wat anders dan bij Willem II, heeft hij al gemerkt. ,,Bij Willem II krijg je natuurlijk veel meer ballen. Een club als Ajax is veel meer in balbezit.” Ook voor hem was het daarom schrikken tijdens de voorlaatste competitiewedstrijd tegen Heerenveen. In Friesland was hij na acht minuten al twee keer gepasseerd. Ajax werd overlopen en verloor met 5-2.

,,Zuur voor een keeper, dat scoreverloop,” zegt Vermeer. ,,Je probeert je maar gewoon weer te focussen op de volgende bal die je krijgt. En als je dan een redding maakt, is dat weer goed voor het zelfvertrouwen. Maar ja, we waren die wedstrijd helemaal van slag.”

Om de leegte achter Kenneth Vermeer op te lossen, haalde Ajax onlangs Hans Vonk terug naar Amsterdam. Vermeer: ,,Een goede oplossing. Ik ken Hans nog uit zijn eerste periode bij Ajax. Hij is een goede doelman. Dat moet wel als je twee WK’s hebt gespeeld en bij clubs als Heerenveen en Ajax onder contract hebt gestaan.”

Idolen
Collega-keepers als Vonk hebben Vermeer gevormd tot de doelverdediger die hij nu is. Idolen had hij vroeger nooit. Nu nog steeds niet, trouwens. ,,Ik keek nooit op tegen de grote jongens. Ik ben vooral gevormd door Fred Grim.”

De huidige assistent-trainer van Sparta ontfermde zich, in de jeugdopleiding en bij het eerste, zes jaar lang over de jonge doelman. ,,Fred heeft me geleerd dat ik rustiger in de goal moest worden. Ik was altijd een beetje wild. Komt denk ik door mijn verleden als voetballer, dat is wel eens een nadeel. Altijd alles voetballend willen oplossen, dat werkt niet,” weet Vermeer nu.

Mocht er nog eens een wedstrijd komen waarin hij na acht minuten al twee tegentreffers om de oren krijgt, is er thuis altijd iemand die op hem wacht. Vermeers Amerikaanse buldog voelt volgens de doelman precies aan of zijn baasje een goede of een slechte wedstrijd heeft gespeeld. De beste vriend van Vermeer verwacht er wel iets voor terug. De doelman: ,,Ik slaap nooit uit. Om half acht laat ik hem uit. Elke dag.”

Related posts