Cruijff haalt hard uit naar o.a. speelstijl Van Basten

Johan Cruijff heeft indirect via zijn column hard uitgehaald naar onder andere de speelstijl van Marco van Basten. Hij oppert voor meer voetballende middenvelders. Van Basten kiest tot op heden vreemd genoeg keer op keer voor twee defensieve middenvelders of misschien wel drie defensieve middenvelders afgelopen zaterdag tegen FC Groningen (Vertonghen, Gabri en Lindgren).

Cruijff is het hier absoluut niet mee eens: ‘Er is in Nederland een trend aan het ontstaan om voor een middenveld te kiezen met twee defensieve middenvelders en één in de punt naar voren. Persoonlijk zie ik liever twee meer vooruit voetballende middenvelders en één in de punt naar achteren. Allereerst hoeven de buitenspelers dan minder te lopen en verder kan je met zo’n veldbezetting beter combineren’.

Volgens Cruijff is het positiespel en de techniek in Nederland zwaar onder de maat. ‘Zo was het geen kwestie van pech dat PSV van NAC verloor en moest Ajax ook alles uit de kast halen om de 1-0 tegen FC Groningen vast te houden. Net als het Nederlands elftal, kwamen PSV en Ajax in de problemen zodra de tegenstander het initiatief nam. Zowel technisch als positioneel zijn onze beste teams niet in staat om juist dan op balbezit te spelen en via de extra ruimtes kansen te creëren’.

In een column van ruim een maand geleden wordt hetzelfde probleem neergezet. Destijds was de vraag waarom Arsenal wel een ploeg in Engeland kan oprollen met een aanvallend middenveld en Ajax met een defensief middenveld in Tilburg nog moet verliezen ook.

Related posts