Voorbeschouwing Ajax – FC Groningen

Vanavond staat om 20.45 uur de wedstrijd Ajax – FC Groningen op het programma. Na de zeer teleurstellende wedstrijd tegen Heerenveen staat er voor Ajax nu een lastig competitieduel voor de deur. De huidige nummer 1 van de ranglijst, FC Groningen, komt op bezoek in de Amsterdam Arena.

‘Het is een belangrijke wedstrijd’, benadrukte coach Marco van Basten vooraf. ‘Ook omdat we de laatste wedstrijd hebben verloren van Heerenveen. Dus het mόét goed gaan.’ De Ajax-coach haalde vernietigend uit naar zijn selectie toen er met 5-2 verloren werd in het Abe Lenstra Stadion. Wat gebeurde er nadien? ‘We hebben het een en ander doorgenomen, hoewel we daar door de interlandverplichtingen niet veel tijd voor hadden. Het is van belang dat we het nu goed oppakken.’

Favoriet
Ondanks de koppositie van FC Groningen ziet Van Basten zijn ploeg, momenteel nummer 10 op de ranglijst, als favoriet. “Het is voor ons tenslotte een thuiswedstrijd. De tegenstander zal daarom niet vol op de aanval spelen. Maar FC Groningen heeft wel een goede ploeg. Hun voordeel is dat veel jongens al wat langer met elkaar in één elftal spelen. Daarnaast hebben ze een paar gasten die wel van wanten weten. We zullen passend moeten reageren op hun agressiviteit.”

Steun in de rug
Van Basten denkt dat het publiek in de Amsterdam ArenA een steun in de rug kan geven. ,,Ik ben blij met de houding van het publiek. De supporters hebben ons al een paar keer geholpen op moeilijke momenten. Hopelijk kunnen we daar tegen FC Groningen weer op rekenen. We zullen met z’n allen dit jonge team, zestien spelers zijn onder de 22 jaar, moeten proberen te helpen.”

Blessures /schorsingen
Ismaïl Assati, Miralem Sulejmani, Mitchell Donald, Jan-Arie van der Heijden, Dennis Gentenaar, Maarten Stekelenburg en Eyong Enoh zijn niet beschikbaar. Afgelopen week kwam daar de naam van Darío Cvitanich bij. De Argentijn heeft teveel last van zijn hamstring. Gregory van der Wiel is geschorst.

Groningen
“Wij zijn nu niet opeens de favoriet omdat we op nummer één staan”, vertelt Jans op de website van de Noorderlingen. “Zo werkt dat niet. Ajax speelt thuis en er is zeker nog een kwaliteitsverschil tussen onze selecties. De vorm spreekt de laatste tijd natuurlijk wel in ons voordeel, maar we gaan niet met knikkende knieën naar Ajax.”

FC Groningen reist zaterdag zonder Tom Hiariej en Evgeniy Levchenko af naar Amsterdam. Beide spelers haakten af met een niet ernstige spierblessure in het bovenbeen. Trainer Ron Jans kan nog niet beschikken over Martijn Meerdink, die mogelijk volgende week weer bij de groep aansluit.

Arbitrage
Ajax – FC Groningen staat zaterdag onder leiding van scheidsrechter Bas Nijhuis. De arbiter wordt bijgestaan door assistenten Hans ten Hove en Jac Schenkels. Danny Makkelie is vierde official.

Laatste competitie-edities Ajax-FC Groningen
Ajax-FC Groningen seizoen 2007-2008 (2-2) (Zie verslag)
Ajax-FC Groningen seizoen 2006-2007 (3-2) (Zie verslag)
Ajax-FC Groningen seizoen 2005-2006 (3-2) (Zie verslag)
Ajax-FC Groningen seizoen 2004-2005 (2-1) (Zie verslag)Related posts