Van Basten: ‘We moeten met z’n allen het team helpen’

De wedstrijd tegen FC Groningen moet volgens Marco van Basten gebruikt worden om de kater van het verlies bij Heerenveen weg te spoelen. De coach hoopt op de steun van het publiek. ,,We moeten met z’n allen het team helpen.” Ondanks het feit dat FC Groningen lijstaanvoerder is van de Eredivisie, denkt Van Basten dat Ajax zaterdagavond de favoriet is. ,,Ten eerste spelen wij thuis in de ArenA”, blikte de coach tijdens het wekelijkse perspraatje vooruit.

,,Voor ons is het zaak om na de nederlaag tegen sc Heerenveen weer een positief gevoel te krijgen.” Die wedstrijd is door de Ajacieden geëvalueerd. ,,De maandag erna hebben we een goed gesprek gehad en is de wedstrijd nog eens teruggekeken. Meer mogelijkheden hadden we niet vanwege alle interlands.”

Door dat korte evaluatiemoment weet Van Basten waar het fout ging tegen Heerenveen. ,,Voor iedereen met een Ajax-hart was die wedstrijd een enorme teleurstelling. Doordat we Eyong Enoh al snel moesten vervangen wegens een blessure was de balans op het middenveld weg. Niemand zette de schouders eronder. Enoh heeft die mentaliteit wel.” Ook het vele onnodige balverlies is een aandachtspunt. ,,Aan de voorkant leden we ontzettend veel balverlies en de linies moeten veel dichter op elkaar spelen.”

,,Groningen heeft een goede ploeg”, meende de Ajax-trainer over de nog ongeslagen equipe van Ron Jans. ,,Hun voordeel is dat veel jongens al wat langer met elkaar in één elftal spelen. Daarnaast hebben ze een paar jongens die wel van wanten weten.” Van Basten vermoedt dat FC Groningen behoudend te werk zal gaan. ,,Ze spelen in Amsterdam, dus ze zullen niet vol op de aanval gaan spelen. Wel zullen we passend moeten reageren op hun agressiviteit.”

Daarbij denkt Van Basten dat het publiek in de Amsterdam ArenA een steun in de rug kan geven. ,,Ik ben blij met de houding van het publiek. De supporters hebben ons al een paar keer geholpen op moeilijke momenten. Hopelijk kunnen we daar tegen FC Groningen weer op rekenen. We zullen met z’n allen dit jonge team, zestien spelers zijn onder de 22 jaar, moeten proberen te helpen.”

Het vele blessureleed in de Ajax-selectie baart Van Basten geen zorgen. Tegen FC Groningen kunnen Ismaïl Assati, Miralem Sulejmani, Mitchell Donald, Jan-Arie van der Heijden, Dennis Gentenaar, Maarten Stekelenburg en Eyong Enoh niet spelen. Deze week werd ook Dario Cvitanich aan die waslijst toegevoegd. De Argentijn heeft nog wat last van zijn hamstring. ,,Blessures horen bij het hedendaagse voetbal”, vertelde de voormalig topspits realistisch. ,,Er worden veel wedstrijden gespeeld, waarin het er behoorlijk fysiek aan toe gaat.”

Bron: Ajax.nl

Related posts