NOS ‘vergeet’ opnieuw belangrijke moment in samenvatiing
Uilenberg: ‘Scheids moest afgaan op grens’

Ondanks dat Ajax terecht verloren heeft van SC Heerenveen (5-2) werd Ajax zondag wel een geldig doelpunt ontnomen door scheidsrechter Vink. Het eerste doelpunt van Dario Cvitanich werd onterecht afgekeurd.

TV-beelden wijzen uit dat Dennis Rommedahl de bal binnen de lijnen houdt op het moment dat hij Cvitanich bedient. Vink keurde de goal echter af omdat grensrechter de vlag omhoog stak. Opvallend was dat de NOS dit moment niet in de samenvatting opnam. Er werden geen beelden uitgezonden van het afgekeurde doelpunt van Cvitanich.

Eerder dit seizoen kwam de NOS op soortgelijke manier al in het nieuws, nadat ook in de samenvatting van de wedstrijd Willem II – Ajax volgens de Amsterdammers nogal wat momenten ontbraken. Zo werden er twee vermeende strafschoppen, die Ajax niet kreeg, niet uitgezonden, en werden ook het natrappen van Willem II-speler Swinkels en de elleboog van Demouge niet in de samenvatting opgenomen. Destijds nam algemeen directeur Henri van der Aat contact op met de NOS.

Volgens Jaap Uilenberg kon scheidsrechter Vink bij de goal van Cvitanich tegen Heerenveen niets anders doen dan de goal afkeuren: ‘Overigens moet je wel zien, dat de afgekeurde goal van Ajax op advies van invaller-grensrechter Michel Winter was en nimmer de scheidsrechter aangerekend kan worden. Vanuit zijn positie moet hij altijd afgaan op het advies van de assistent’, luidt de reactie van de leidinggevende van het scheidsrechterskorps tegenover Ajax Showtime.

Uilenberg wilde niet in gaan op de discutabele penalty die SC Heerenveen kreeg waaruit ze 4-0 kregen. De SC Heerenveen-speler werd duidelijk buiten het strafschopgebied getackeld door Sarpong, maar Vink gaf een penalty.

Marco van Basten haalde na afloop van het duel verhaal bij Vink waarom hij bij beide penaltys tegen Ajax wel een gele kaart gaf en hij dat bij de pingel van Ajax niet deed. Dat was namelijk ook een tweede gele kaart en dus rood geweest net als bij Van der Wiel.

Related posts