Voorbeschouwing SC Heerenveen–Ajax

Op het commerciële tijdstip van 16.30 uur waagt Ajax zondag tegen sc Heerenveen zijn derde poging van het seizoen om in de competitie een uitduel in winst om te zetten. Gastheer sc Heerenveen heeft evenveel punten als Ajax. Alleen hebben de Amsterdammers een beter doelsaldo dan de Friezen. Het is de 17e keer dat beide teams tegenover elkaar staan in competitieverband in Heerenveen. De Friezen wonnen van de 16 eerdere edities er 5. Ajax won er 7 en dus eindigden er 4 in een gelijkspel.

Tijd voor uitzege
Marco van Basten vindt het tijd worden voor de eerste uitzege van dit seizoen. ‘We hebben verloren bij Willem II en gelijkgespeeld tegen Feyenoord’, zei de coach vooruitblikkend op het duel met sc Heerenveen. ‘Nu is tijd voor een zege’. De trainer wil een zege, maar beseft ook dat ‘Heerenveen uit’ niet het makkelijkste potje is op de voetbalkalender. ‘Heerenveen is een goed op elkaar ingespeelde ploeg die in eigen stadion altijd kan rekenen op een fanatieke aanhang’, zei Van Basten.

Van Basten heeft zijn spelers vrijdag laten weten hoe het niet moet. Hij besteedde tijdens een groepsgesprek uitgebreid aandacht aan de eerste helft van het uiteindelijk gewonnen duel met Borac (2-0). „We waren niet scherp en schakelden slecht om”, aldus Van Basten.

Blessures
Van Basten kan zondag tegen Heerenveen niet beschikken over Gabri, Miralem Sulejmani, Ismaïl Aissati, Jan-Arie van der Heijden, Maarten Stekelenburg, Dennis Gentenaar, Mitchell Donald, Oleguer en Kennedy. Zij kampen allen met een blessure of zijn nog niet wedstrijdfit.

Keepers
Door de blessures van Maarten Stekelenburg en Dennis Gentenaar zit Marco van Basten dun in de doelverdedigers. Een nieuwe keeper aantrekken lijkt een optie, zeker nu enkele buitenlanders zich zelf aanbieden. Ajax gaat zich pas na het weekend bezig houden met een eventuele nieuwe doelman. Tegen Borac FK stond Vermeer onder de lat, terwijl Sergio Padt als reservedoelman op de bank zat. Zondag zal dat in en tegen Heerenveen hetzelfde zijn. “Daarna ligt de competitie even stil en hebben we twee weken tijd om de markt in kaart te krijgen”, aldus Blind.

Heerenveen
Coach Trond Sollied kan tegen Ajax nog geen beroep doen op de geblesseerden Kalou (twijfelgeval), Janmaat, Roorda, Svec en Ghoochannejhad.

Arbitrage
Pieter Vink heeft zondag de leiding over de wedstrijd sc Heerenveen – Ajax. Hans Olde Olthof en Roger Geutjes zijn aangewezen als zijn assistenten. Michel Winter is vierde official.

De wedstrijd begint om 16.30 uur.

Laatste competitie-edities Heerenveen-Ajax
2007-2008 SC Heerenveen-Ajax 2-4 (Zie verslag)
2006-2007 SC Heerenveen-Ajax 0-2 (Zie verslag)
2005-2006 SC Heerenveen-Ajax 4-2 (Zie verslag)
2004-2005 SC Heerenveen-Ajax 2-1 (Zie verslag)
2003-2004 SC Heerenveen-Ajax 4-1 (Zie verslag)
2002-2003 SC Heerenveen-Ajax 0-3 (Zie verslag)
2001-2002 SC Heerenveen-Ajax 5-1 (Zie verslag)
2000-2001 SC Heerenveen-Ajax 2-2
1999-2000 SC Heerenveen-Ajax 1-1

Related posts