Voorbeschouwing Ajax-Vitesse
Weerzien met Hans Westerhof

Morgen staat de thuiswedstrijd tegen het door Hans Westerhof getrainde Vitesse op het programma. Vitesse was woensdagavond al in de buurt van de ArenA. De Arnhemmers speelden in de tweede ronde van het KNVB Bekertoernooi tegen de amateurs van Ajax. Vitesse won met 0-2 maar ook in dat duel kon de ploeg van Westerhof nog niet overtuigen, terwijl de sterke teamprestatie van Ajax tegen FC Utrecht vertrouwen geeft.

Van Basten
Marco van Basten rekent zich na de goede wedstrijd tegen FC Utrecht (2-0) niet te snel te rijk. ,,Met al deze jonge jongens is het de vraag hoe zij omgaan met lovende kritieken”, vertelde de trainer vooruitblikkend op de wedstrijd van zondag tegen Vitesse. Over de bekerwedstrijd was Van Basten enthousiast. ,,Het spel stemde ons tevreden. Nu is het aan ons om dit komende zondag tegen Vitesse een vervolg te geven. De vraag is of we dan weer in staat zijn om er vanaf de allereerste minuut te staan en het publiek te geven waar het voor komt. Dat zijn interessante vraagstukken.”

Blessures
Trainer Marco van Basten mist door blessures Gabri, Miralem Sulejmani, Oleguer, Ismaïl Aissati, Kennedy, Jan-Arie van der Heijden, Mitchell Donald en Dennis Gentenaar.

Vitesse
De Arnhemmers zijn het seizoen zwak begonnen en staan momenteel op de zeventiende plaats met één punt uit drie wedstrijden. Op basis van de historie hoeven de Arnhemmers zich weinig illusies te maken voor het treffen met Ajax. Vitesse wist van de vierentwintig ontmoetingen met Ajax in Amsterdam slechts drie keer als winnaar van het veld te stappen.

Hans Westerhof kan tegen Ajax nog geen beroep doen op de geblesseerden Haim Megrelisvili, Mads Junker en Van der Struijk. Paul Verhaegh is er zeer waarschijnlijk wel bij.

Hans Westerhof
Westerhof was tussen 1997 en 2000 actief bij Ajax als hoofd jeugdopleiding en maakte het seizoen 1999-2000 af als interim-trainer na het ontslag van Jan Wouters. Hij verwacht tegen zijn oude club geen eenvoudige wedstrijd, maar ziet wel kansen. ,,Ajax is een tegenstander die niet makkelijk is te verslaan”, aldus Westerhof. ,,De club strijdt normaal gesproken altijd mee om het kampioenschap. Dat is dit seizoen niet anders. Het zal voor ons een pittige wedstrijd worden. Maar als je tegen Ajax goed speelt, geeft dat de ploeg ook weer het nodige vertrouwen. We zijn niet bij voorbaat kansloos.’’

Arbitrage
De competitiewedstrijd tussen Ajax en Vitesse staat onder leiding van Reinold Wiedemeijer. Hij wordt geassisteerd door Erwin Zeinstra en Patrick Gerritsen. De vierde official in de Amsterdam ArenA is Serder Gözübüyük.

De wedstrijd begint om 14.30 uur.

Historie
Ajax – Vitesse is een wedstrijd die nog altijd in de recordboeken staat. Op 19 mei 1972 verslaan de Amsterdammers de geel-zwarten met 12-1, nog altijd een recordzege in de Eredivisie. Johan Cruijff is die middag met vier treffers de grote man bij de thuisploeg.

Laatste competitie-edities Ajax-Vitesse
Ajax-Vitesse seizoen 2007-2008 (4-1) (Zie verslag)
Ajax-Vitesse seizoen 2006-2007 (3-0) (Zie verslag)
Ajax-Vitesse seizoen 2005-2006 (2-1) (Zie verslag)
Ajax-Vitesse seizoen 2004-2005 (1-0) (Zie verslag)
Ajax-Vitesse seizoen 2003-2004 (5-0) (Zie verslag)
Ajax-Vitesse seizoen 2002-2003 (2-0) (Zie verslag)
Ajax-Vitesse seizoen 2001-2002 (5-1) (Zie verslag)

Related posts