‘Oleguer kan op het veld in Nederland gearresteerd worden’

“Als het daadwerkelijk tot een veroordeling tot twee jaar komt, kan Ajax-speler Oleguer in theorie zelfs op het trainingsveld worden aangehouden”. Dat zegt de Nederlandse advocaat Jan Kabalt. Volgens Kabalt hoeft Oleguer niet op een speciale behandeling te rekenen. De Spaanse verdediger hoorde deze week in zijn vaderland een celstraf van twee jaar tegen hem eisen wegens zijn aandeel in een ruzie met een politieman vijf jaar geleden.

“Het is bij een veroordeling conform de eis aannemelijk dat er een Europees arrestatiebevel wordt uitgevaardigd”, vervolgt Kabalt zijn relaas in De Telegraaf. “Spanje schrijft in dat geval een brief naar een Nederlandse officier van justitie, die Oleguer zal laten oppakken. De speler kan vervolgens voor een verkorte procedure kiezen.”

\”Als hij zijn handtekening zet, wordt hij binnen een week op het vliegtuig naar Spanje gezet”, zo weet de raadsman. “Een andere mogelijkheid is de arrestatie aan te vechten. De rechter besluit dan of hij de beslissing in detentie moet afwachten of vrij mag blijven rondlopen. En vervolgens of hij uitgeleverd wordt.”

Mocht de rechter hem een straf opleggen van minder dan twee jaar, dan ontloopt Oleguer de cel. In Spanje bestaat de regel dat het bij straffen van minder dan 24 maanden bij een voorwaardelijke veroordeling blijft. Oleguer heeft de mogelijkheid een eventuele straf aan te vechten. “De rechtbank doet binnen een paar weken uitspraak. Tot en met het hoger beroep mag hij blijven voetballen”, aldus Kabalt.

Marco van Basten wilde vrijdag niet uitgebreid ingaan op de affaire. “Omdat ik niet precies weet wat er aan de hand is”, zo vertelde de hoofdtrainer op de gebruikelijke persconferentie. “Maar het betreft nu een eis en nog geen veroordeling.”

Zie ook eerdere berichten:
26-09-2008: Oleguer kan misschien herstellen in de gevangenis

Related posts