Oud-Ajacied Wormgoor: ‘Ineens was ik een dief’

Vito Wormgoor (19) was dit seizoen aanvoerder van Jong Ajax, totdat hij geld stal van een ploeggenoot. De diefstal kostte hem zijn contract bij Ajax. Nu speelt hij bij FC Utrecht, dat vanavond in de Arena tegen Ajax speelt in het bekertoernooi. Over geluk bij een ongeluk.

Wormgoor is schuldbewust. Hij heeft inderdaad in de kleedkamer van Ajax honderdvijftig euro uit de portemonnee van ploeggenoot Edgar Manucharyan gestolen. Een kaartschuld die de Armeen tot meerdere malen toe weigerde te betalen. Dus pakte Wormgoor zelf waar hij recht op meende te hebben. ”Dom natuurlijk. Dat had ik nooit moeten doen.”

Uiteraard verwachtte hij een straf toen hij een maand geleden bij technisch manager Danny Blind op gesprek moest komen. ”Een paar wedstrijden schorsing. Of een geldboete. Of weet ik veel wat. Maar ontbinding van mijn contract? Ik zakte door de grond. Ik kon niks meer zeggen. Was sprakeloos. Het was over. Ineens. Er ging meteen van alles door me heen. Hoe moet ik dit vertellen? Wat gaan de media schrijven?”

De eerste berichten vertelden niet de hele waarheid, vond Wormgoor. Dat er sprake was van een kaartschuld werd in eerste instantie nergens vermeld. Hij was een dief. Dat was het dan. ”Ik was er kapot van. Het is niet normaal hoeveel pijn dat deed. Gelukkig steunden mijn vrienden en familie me. Ze weten dat ik geen ordinaire dief ben.”

Wormgoor zat in zak en as. Zijn toekomst bij Ajax was als sneeuw voor de zon verdampt, terwijl het net zo goed ging. In de voorbereiding op het huidige seizoen had Marco van Basten hem zelfs twee keer ingezet bij het eerste elftal. Bij de afscheidswedstrijd van Jaap Stam en tegen de amateurs van Excelsior ’31.

”Dat ging hartstikke lekker. Ik kreeg complimenten. Natuurlijk konden er dingen beter. Maar, dacht ik: als ik nu mag meetrainen met het eerste elftal komt het wel goed. Misschien word ik verhuurd aan een eredivisieclub om vervolgens beter terug te komen. Zo had ik het me voor dit jaar een beetje voorgesteld.”

Net zo onverwacht als zijn gedwongen vertrek bij Ajax, kwam daarna de interesse van andere clubs. ”Buiten de top drie hebben alle eredivisieclubs zich voor hem gemeld,” aldus zaakwaarnemer Louis Laros. ”De interesse kwam al drie of vier dagen na het incident,” herinnert Wormgoor zich. ”Dat had ik totaal niet verwacht.”

Hij ging het gesprek aan met NAC, Vitesse en FC Utrecht en koos voor de laatste club. Omdat hij op slechts een kwartier reizen van de club woont maar voornamelijk door het vertrouwen dat trainer Willem van Hanegem in hem uitsprak.

”Het maakte hem niet uit wat nu precies wel of niet waar was. Hij wilde me sowieso hebben,” aldus Wormgoor, die twee weken geleden in de vriendschappelijke wedstrijd tegen Germinal Beerschot Antwerpen zijn debuut maakte voor FC Utrecht. Inmiddels speelde hij al twee wedstrijden in de eredivisie, tegen FC Groningen en Willem II.

De centrale verdediger lijkt nu gek genoeg garen te spinnen bij de ongewenste situatie. ”Hoe het gegaan is, is natuurlijk klote. Het is zonde dat ik moest vertrekken. Maar ik speel nu wel op een hoger niveau dan bij de beloften van Ajax. Daar leer ik veel van. Hopelijk kan ik nu via een omweg nog bij Ajax terug keren. Dan hoop ik dat het incident me niet in de weg blijft staan en ze me weer met open armen willen omarmen.”

Over de wedstrijd morgen koestert Wormgoor een dubbel gevoel. Hij heeft zin om weer terug te zijn in de Arena, ook al start hij naar alle waarschijnlijkheid op de bank. Anderzijds is hij benieuwd naar de reactie van het publiek. ”Je weet natuurlijk nooit hoe ze gaan reageren. Mensen horen en lezen dingen en dan denken ze te weten hoe het zit. Ik hoop dat het publiek nu begrijpt hoe het is gegaan. Dat ze het een plek kunnen geven.”

Zelf koestert hij geen rancune jegens Ajax. ”Ik ben niet boos. Het is me eigen stomme schuld. Blind leefde ook wel met me mee, maar zei geen andere beslissing te kunnen nemen. Het was nu eenmaal beleid om het zo op te lossen. Ik hoopte alleen dat ze anders tegen de zaak wilde aankijken. Soms vraag ik me af hoe ze hadden gereageerd als een bepalende speler van het eerste elftal dezelfde fout had gemaakt.”

Bron: Het Parool

Related posts