Het was meters, meters…; Opnieuw tegen Utrecht in bekertoernooi

In het nationale bekertoernooi komt vanavond FC Utrecht op bezoek in Amsterdam. Dat is niet voor het eerst in de historie. Wie herinnert zich bijvoorbeeld de laatste keer dat de clubs elkaar in de beker troffen tijdens de finale van 2002 niet meer? Het was de vierde keer in de historie van het bekertoernooi. De eerste van de drie eerdere ontmoetingen had Utrecht in november 1976 met 2-1 gewonnen. Negen seizoenen later liet Ajax FC Utrecht kansloos door met 4-0 te winnen en bijna tien jaar geleden won Ajax met nipte cijfers (2-1) van de Domstedelingen. Maar de grootste wedstrijd vond ruim zes jaar geleden plaats op het neutrale terrein van de Rotterdamse Kuip. Wie herinnert zich de zinderende finale niet?

Mido had Ajax na dik twintig minuten aan een 0-1-voorsprong geholpen, maar twee goals van Glusevic betekende een 1-2-achterstand en die stond in de negentigste minuut nog steeds op het bord. Kampioen Ajax had ingezet op het winnen van de beker, maar het zag er niet naar uit dat de felbegeerde dubbel gehaald zou worden. Drie minuten in de blessuretijd van de reguliere speeltijd schoot Wamberto, vanuit buitenspelpositie, Ajax naar 2-2. De Amsterdammers leefden nog en mochten in de verlenging met Utrecht uitvechten wie de nationale beker mocht heffen. Die verlenging duurde nauwelijks drie minuten. Toen bracht Zlatan Ibrahimovic de fans en de ploeg via een golden goal naar een 3-2-overwinning en de dubbel.

Voor zowel als Ajax als FC Utrecht is de wedstrijd van donderdagavond het eerste optreden in de beker dit seizoen. Vorig jaar strandde Ajax in de derde bekerwedstrijd tegen NAC Breda (4-2). Voor FC Utrecht duurde het bekertoernooi vorig seizoen slechts een duel. Toen trof de ploeg van trainer Willem van Hanegem Feyenoord en werd er met 3-0 verloren.

Cupfighter
Toch staat FC Utrecht nog altijd bekend als een typische cupfighter en dit jaar heeft de club een aantal interessante aanwinsten binnengehaald. Meest opvallende zijn de spitsen Ali Boussaboun en Morten Skoubo. Skoubo is geen onbekende voor Ajax. De Deense spits speelde van 2004 tot 2006 bij Brøndby IF en trof Ajax in de voorronde van de Champions League. Skoubo scoorde nog in de heenwedstrijd. In de Amsterdam ArenA lukte hem dat niet. Ajax won die wedstrijd met 3-1 en speelde Champions League. De afgelopen twee seizoenen kwam Skoubo met Real Sociedad uit in de Spaanse competitie.

De nieuwe aanvallers van FC Utrecht kunnen vooralsnog nog niet hun stempel drukken op het spel van Utrecht. Afgelopen weekeinde won het team van Van Hanegem de eerste wedstrijd van het seizoen. Het – toen nog – zonder puntenverlies zijnde Willem II werd met 1-0 geklopt dankzij een doelpunt van Sander Keller. Ajax speelde met 2-2 gelijk in De Kuip. Donderdagavond vanaf 20.45 uur zullen we kunnen zien hoe de krachtsverhoudingen momenteel liggen tussen FC Utrecht en Ajax. Hopelijk drukt de door de KNVB aangewezen Jan Wegereef dan niet zijn stempel dusdanig op de wedstrijd zoals zijn collega Braamhaar dat afgelopen zondag deed.

Iedere seizoenkaarthouder heeft vanavond gratis toegang dus kom allemaal naar het stadion om onze club te steunen!

Meer over Ajax-FC Utrecht:
> Ajax-FC Utrecht live op RTL7
> Eyong Enoh maakt vanavond waarschijnlijk debuut in de Arena
> Win 67.50 euro ZONDER RISICO door te zeggen dat Ajax wint van Utrecht!
> Ajax mist negental spelers in bekerduel tegen FC Utrecht
> De Jong en Anita terug in selectie voor duel met Utrecht
> Wegereef fluit Ajax – Utrecht

Related posts