De pers over de klassieker: Voetbalniveau, de jeugd en het drama Braamhaar

De ochtendbladen berichtten uitgebreid over de Klassieker. Het voetbalniveau, de jeugdigheid van sommige spelers en de beslissingen van scheidsrechter Eric Braamhaar. Het zijn de voornaamste onderwerpen die in woord en beeld aan bod komen.

‘Mols wel’ en ‘Suarez niet’ zijn de tekstjes boven de foto’s van dé momenten in de Klassieker op de voorpagina van De Telegraaf. Het lichte contact tussen Emanuelson en Mols – wel bestraft met een penalty – en de onbestraft gebleven worsteling tussen Luis Suarez en Andre Bahia bepalen het beeld op de eerste pagina. Net als de overige ochtendbladen meet ook de Telegraaf de beoordelingen van scheidsrechter Eric Braamhaar breed uit. Feyenoord wordt uitgeroepen tot morele winnaar.

‘Ajax kwam tot twee keer toe op voorsprong, maar verkeek zich op de veerkracht van de thuisploeg’, meldt de grootste ochtendkrant van Nederland. ‘Feyenoord mocht niet klagen over het optreden van scheidsrechter Eric Braamhaar die in de 85ste minuut een makkelijke penalty gaf, toen invaller Michael Mols werd vastgehouden door Ajacied Urby Emanuelson. Even daarvoor wuifde Braamhaar in een duel tussen Andre Bahia en Luis Suarez een veel duidelijker strafschopmoment in het nadeel van de thuisploeg weg.’

Trouw
‘Ajax maakt na uitvallen Sulejmani opbouwend geen grootse indruk’, kopt Trouw. ‘Het uitvallen van de Servier haalde de angel uit de opbouw van de Amsterdammers, die voetballend geen grootse indruk maakten’, analyseert de krant in het wedstrijdverslag.

Volkskrant
De Volkskrant bericht in de kop over ‘gemengde gevoelens in theater de Kuip’. ‘Ajax laat kans onbenut om duel voortijdig te beslissen’, concludeert de krant, waarin ook Klaas Jan Huntelaar uitgebreid aan het woord komt. De spits baalt ongelooflijk van sommige beslissingen van de scheidsrechter. Over het moment waarop de Feyenoorders hun strafschop verdienden, schrijft de Volkskrant: ‘Voor de 2-2 zou Emanuelson aan het shirt van Mols hebben getrokken. Strafschop dus. Emanuelson moet zichzelf aanrekenen dat hij in een ongevaarlijke hoek van het strafschopgebied de arm van de mooi vallende Mols heel even beetpakte.’

NRC
NRC next focust in een groot artikel vooral op de vele jonge voetballers die aantraden in de Klassieker. ‘Jonkies in de Kuip grijpen hun kans’, luidt de kop. Onder meer de duels die Feyenoorder Georginio Wijnaldum – de jongste speler in de Eredivisie – uitvocht met Jeffrey Sarpong komen aan bod in de NRC next.

AD
AD vraagt zich op de voorpagina van het sportkatern in chocoladeletters af ‘Wel of geen penalty?’ Een foto van een schreeuwend ter aarde stortende Mols illustreert de vraag. ‘Gepassioneerd Feyenoord is morele winnaar’, wordt gekopt boven het wedstrijdartikel. ‘In een Klassieker zonder goed voetbal maakte de hartstocht alles goed’, bericht AD over het niveau van de wedstrijd. Over de slotfase: ‘Het sluitstuk paste bij een voetbalwedstrijd die van gedoe en gehannes aan elkaar hing. Veel overtredingen, veel fouten en tribunes waar de emotie vanaf droop; de topper in de eredivisie had veel weg van – pak ‘m beet – Macclesfield Town tegen Kidderminster Harriers.’

Related posts