Voorbeschouwing: De Klassieker feyenoord-Ajax!

Zondag reist Ajax af naar de Kuip voor de eerste Klassieker van het seizoen. Ajax heeft donderdag een goede generale gespeeld in de UEFA Cup wedstrijd tegen een weliswaar zwak FK Borac en won uit met 1-4, terwijl feyenoord thuis onderuitging tegen voetbaldwerg Kalmar FF. Toch is het een wedstrijd op zich; een cliché dat deze dagen veel wordt gebruikt.

“Ik was chagrijnig naar de Kuip gegaan als ik in Ajax-shirt nog steeds niet had gescoord dit seizoen. Maar na mijn twee goals tegen FK Borac is het gevoel goed en dat geldt voor onze hele ploeg”, aldus Huntelaar tegenover het AD.

Van Basten
Marco van Basten ziet de Klassieker niet als cruciaal voor het verloop voor de competitie. Maar de trainer kijkt wel uit naar het treffen met feyenoord. ,,Dit zijn de wedstrijden die de Nederlandse competitie op de kaart zetten.” feyenoord – Ajax komt dit jaar te vroeg om te zeggen dat de uitslag van doorslaggevend belang zal zijn voor de eindstand in de competitie. ,,Daarvoor moeten er nog veel te veel wedstrijden voor worden gespeeld”, aldus de coach vrijdag op de persconferentie.

,,Beide clubs hebben geen ideale voorbereiding gehad vanwege blessures en spelers die weg waren vanwege interlandverplichtingen. We zitten eigenlijk nog in een soort van voorbereiding. Maar dat neemt niet weg dat je je wedstrijd wilt winnen.”
Van Basten vindt dat zijn ploeg nog wisselvallig is. “De gemiddelde leeftijd van mijn ploeg is nog geen 22 jaar. Het is allemaal wel leuk dat we met zeven jongens uit de eigen opleiding voetballen. Maar dat brengt ook risico’s met zich mee. We zijn nog heel wisselvallig.”

blessures
Marco van Basten kan geen beroep doen op de navolgende geblesseerden; Gabri (enkel), Ismail Aissati (knie), Van der Heijden (knie), Kennedy (dijbeen) en de zwaargeblesserde Donald (knie). Hij is waarschijnlijk het hele seizoen uitgeschakeld. Sulejmani, die donderdag in Belgrado uit voorzorg naar de kant ging, is wel inzetbaar tegen feyenoord.

gezonde rivaliteit
Ajax hoopt dat zondag vooral sprake zal zijn van een gezonde en sportieve rivaliteit tussen de beide clubs. Gezonde rivaliteit is mooi en hoort bij de Klassieker. Maar er zijn grenzen aan wat wij met zijn allen toelaatbaar vinden. Supporters kunnen hun club op allerlei manieren positief steunen en hun stem laten gelden. T-shirts of spandoeken met kwetsende teksten of uitingen worden zondag niet toegelaten. Ajax roept de fans ook met klem op om zich te onthouden van kwetsende en beledigende spreekkoren. Supporters die zich misdragen worden niet toegelaten tot de wedstrijd.

feyenoord
feyenoord coach Gertjan Verbeek zegt uit te kijken naar de wedstrijd tegen Ajax. Hij hoopt dat zijn ploeg meer zal kunnen brengen als in de afgelopen weken. ‘Je merkt aan alles dat deze wedstrijd leeft. Dat is ook aan de supportersaantallen te zien, de wedstrijd is volledig uitverkocht’.

feyenoord mist geblesseerden Landzaat, Buijs, Karim El Ahmadi, Vincken, Slory, Vlaar en de geschorste Jonathan De Guzman. Ook Giovanni van Bronckhorst kan waarschijnlijk niet spelen. De middenvelder kreeg in het met 0-1 verloren UEFA Cup-duel tegen Kalmar FF van afgelopen donderdag een klap op zijn hoofd en is daar nog onvoldoende van hersteld.

arbitrage
De KNVB heeft voor de klassieker feyenoord-Ajax, van komende zondag, Eric Braamhaar aangesteld als scheidsrechter. Hij wordt bijgestaan door de assistent-scheidsrechters Brink en Olde Olthof. Vierde official is Kuipers. De aftrap is om 12.30 uur.

Historie
Het is overigens zondag de 55ste keer dat beide teams tegenover elkaar staan in De Klassieker. Van de voorgaande edities won Ajax er één meer in Rotterdam dan de thuisploeg 19 om 18. 17 keer werd het een gelijkspel en het doelsaldo is volledig in evenwicht: 103-103. feyenoord heeft al 16 thuisduels op rij tegen Ajax niet meer de nul gehouden. De laatste keer was op 17 november 1991 toen het 2-0 werd. De Klassieker in rotterdam eindigde nog nooit in een doelpuntloos gelijkspel.

Laatste 14 ontmoetingen:
1994-1995 Feyenoord-Ajax 0-5
1995-1996 Feyenoord-Ajax 2-4
1996-1997 Feyenoord-Ajax 2-2
1997-1998 Feyenoord-Ajax 0-1
1998-1999 Feyenoord-Ajax 1-1
1999-2000 Feyenoord-Ajax 1-1
2000-2001 Feyenoord-Ajax 3-1
2001-2002 Feyenoord-Ajax 1-2
2002-2003 Feyenoord-Ajax 1-2 (0-2) (zie verslag)
2003-2004 Feyenoord-Ajax 1-1 (0-0) (zie verslag)
2004-2005 Feyenoord-Ajax 2-3 (0-0) (zie verslag)
2005-2006 Feyenoord-Ajax 3-2 (2-1) (zie verslag)
2006-2007 Feyenoord-Ajax 0-4 (0-2) (zie verslag)
2007-2008 Feyenoord-Ajax 2-2 (1-0) (zie verslag)

Related posts