Braamhaar helpt feyenoord in slotfase naast Ajax: 2-2

De 53ste ontmoeting tussen Feyenoord en Ajax heeft geen winnaar opgeleverd. Klaas-Jan Huntelaar leek namens Ajax de matchwinnaar te worden, maar in een tumultueuze slotfase gaf scheidsrechter Braamhaar feyenoord een onterechte penalty waar hij verzuimde de bal enkele minuten eerder aan de andere kant op de stip te leggen. Jon Dahl Tomasson benutte het kadootje: 2-2.

Feyenoord had in de onstuimige beginfase het beste van het spel in de eigen Kuip, maar verder dan een geblokt schot van Leroy Fer kwam het niet. Ajax, dat al na 10 minuten Miralem Sulejmani met een hamstringkwetsuur zag vertrekken, kreeg de beste kansen, maar doelman Henk Timmer kon redding brengen bij twee pegels van Huntelaar.

Timmer moest voor rust uiteindelijk toch passen. Tim de Cler verspeelde de bal aan Luis Suárez die Jeffrey Sarpong liet scoren: 0-1. Timmer ontsnapte vervolgens aan een rode kaart toen hij Leonardo net buiten de zestien onderuit schoffelde. Braamhaar gaf slechts geel.

Feyenoord kwam kort na rust op gelijke hoogte. Maarten Stekelenburg keerde een inzet van Diego Biseswar, waarna Tomasson zich het meest alert toonde toen de hoog opgesprongen bal weer kopbaar was.

Net toen Feyenoord leek te gaan doordrukken scoorde Ajax opnieuw, dit keer via Huntelaar die daarmee zijn zesde treffer in vijf klassiekers noteerde. Toen Suárez daarna werd bevstgepakt door Bahia in de zestien leek Ajax binnen. Arbiter Braamhaar zag er echter geen strafschop in, maar gunde Feyenoord even later wel een penalty toen invaller Michael Mols onderuit werd gehaald door Urby Emanuelson. Tomasson liet de kans om andermaal gelijk te maken niet liggen: 2-2.

Jammer
Ajax-trainer Marco van Basten beleefde, net als collega Verbeek, zijn eerste klassieker vanaf de bank. Het was hem niet meegevallen. “We hadden veel beter met de ruimte om moeten gaan. Toch komen we nog twee keer op voorsprong. Dat mogen we niet meer weg geven. Het is jammer dat dit toch is gebeurd.”

Hij wilde weinig kwijt over de rol van scheidsrechter Braamhaar. “We moeten naar onszelf kijken. We hebben het niet goed gedaan. Maar het is wel vreemd dat hij Feyenoord vlak voor tijd een strafschop geeft. Hij floot namelijk even eerder niet toen Suárez in het strafschopgebied werd gevloerd. Hij liet Feyenoord ook goed wegkomen toen Leonardo in de eerste helft doelman Timmer omspeelde. Maar nogmaals, wij hebben het zelf niet goed gedaan.”

Verbeek vond dat zijn ploeg verdiend een punt had overgehouden aan het duel. “We hebben gedaan wat we konden en heel veel vechtlust getoond. Toch komen we twee keer op achterstand. Dat is niet lekker voor een ploeg die de laatste weken veel tegenslagen kent met blessures en slechte resultaten. Dan vind ik het heel knap dat we toch nog gelijkmaken. Dat geeft vertrouwen voor de toekomst.” Over de arbitrage hield vVerbeek zich maar op de vlakte: “Dat sis niet aan mij om daar iets van te zeggen”.


De bekende taferelen bij de ArenA


De begroeting bij De Kuip is ook als vanouds


Iedereen een zak boven zijn lege hoofd
Sulejmani moest er al naar tien minuten geblesseerd af


Makaay bakt er niets van


Sarpong schiet Ajax op 0-1


Dit had donkerrood moeten zijn


Timmer doet net alsof hij onterecht geel krijgt, waar rood op zijn plaats was geweest


Huntelaar lijk de wedstrijd te beslissen: 1-2

Huntelaar is woedend als Braamhaar in de slotfase voor sinterklaas gaat spelen


Geen strafschop – Wel strafschop. De wondere wereld van Eric Braamhaar

Feyenoord-Ajax 2-2 (0-1)
0-1 Jeffrey Sarpong (39.)
1-1 Jon Dahl Tomasson (50.)
1-2 Klaas-Jan Huntelaar (69.)
2-2 Jon Dahl Tomasson (86., strafschop)

Related posts