Miki wil terug op geboortegrond laten zien dat hij het waard is

Vanavond keert de Ajacied Miralem Sulejmani (19) als ‘speler van zestien miljoen euro’ terug in het stadion waar hij als zestienjarige amateur debuteerde voor Partizan Belgrado. In plaats van een loopbaan in eigen land verkoos Sulejmani een voetbalscholing in Nederland. Hij ging weg als een onbekende jeugdspeler en hij keert vanavond terug als voetbalmiljonair. Tussen het onopgemerkte vertrek en de aankomst in de schijnwerpers zitten slechts tweeënhalf jaar. ”Ja, het kan snel gaan,” zegt Sulejmani vandaag in Het Parool.

Maar het moést ook snel gaan van Sulejmani. Hoewel hij al op zestienjarige leeftijd de kans kreeg in het eerste team van Partizan, speelde hij slechts één wedstrijd voor de Servische club. Na een jaar van onduidelijkheid en gesteggel over de status van zijn verbintenis met Partizan volgde ruim een jaar na zijn debuut in Belgrado het debuut als speler van SC Heerenveen. 34 Competitiewedstrijden en vijftien doelpunten verder stond hij al onder contract bij Ajax.

”Nederland is een goed opleidingsland,” verklaart de Serviër zijn keuze om Servië te verlaten. Als zeventienjarige prees hij zich aan bij Ajax, AZ en SC Heerenveen. ”Mijn landgenoten Mateja Kezman en Danko Lazovic zijn ook op jonge leeftijd naar Nederland gekomen. Het is goed geweest voor hun carrières. Ik dacht dat mijn doorbraak bij Partizan lang zou gaan duren. En in Servië wil elke voetballer naar het buitenland.”

Waar Ajax en AZ hem twee jaar geleden al hadden kunnen kopen voor ongeveer drie ton, hoestte de Amsterdamse club deze zomer ruim zestien miljoen euro voor hem op. Martin van Geel was destijds echter niet volledig overtuigd van het Servische talent.

Sulejmani herinnert zich van die ontmoeting met Ajax’ toenmalig technisch directeur vooral de imposante Arena en zijn zenuwen. ”Ik was onder de indruk,”zegt hij. ”Ik wilde wel bij zo’n club als Ajax spelen, maar ik geloofde er niet echt in. Nu is het alsnog gelukt.”

Related posts