Voorbeschouwing Ajax – Roda JC

De eerste thuis-competitiewedstrijd van het nieuwe seizoen zal door Ajax zondagmiddag gespeeld worden in een rookvrije!? ArenA op de zoveelste nieuwe grasmat. Roda JC is de tegenstander.
Door de met 2-1 van Willem II verloren seizoensopener weet Marco van Basten, die zondag zijn officiële debuut als Ajax-trainer voor eigen publiek beleeft, dat er gewonnen moet worden van Roda JC. Anders raakt Ajax wel erg ver achterop. “We hebben aan het begin van het seizoen uitgesproken dat we kampioen willen worden. Zo’n begin als in Tilburg maakt het er niet gemakkelijker op”, aldus Van Basten vrijdag.

Roda JC speelde in zijn eerste wedstrijd met 1-1 gelijk tegen FC Twente. De ploeg van trainer Raymond Atteveld wordt door Van Basten hoger aangeslagen dan Willem II. “,Het kan een moeilijke middag worden”, verwacht de trainer dan ook. “,Roda JC zit niet stil, die prepareren zich natuurlijk ook voor dit duel.”

voorbereiding
Van een echte voorbereiding met de hele groep op het eerste thuisduel was nauwelijks sprake. De Ajacieden waren de afgelopen dagen veelal met hun nationale ploeg op reis. Het is nog onduidelijk of Luis Suarez en Bruno Silva zondag met Ajax kunnen aantreden tegen Roda JC. De twee Uruguayanen konden door noodweer niet weg na een interland. Twee dagen reizen is niet bevorderlijk voor iemands fitheid, weet ook Marco van Basten. ‘Dat zou een reden kunnen zijn om Suarez en Silva niet op te stellen’, liet de trainer van Ajax dan ook weten op een persconferentie vrijdag. ‘Dat is heel jammer, maar het is wel de realiteit’.

blessures
Ook kent Marco van Basten met Ajax in de aanloop naar de thuiswedstrijd tegen Roda JC vooral problemen op het middenveld. De trainer mist de geblesseerden Gabri (enkel) en Ismail Aissati (knie). Ook zijn Donald en Van der Heijden geblesseerd. Evander Sno is wel beschikbaar voor Van Basten. De middenvelder kreeg in de eerste competitiewedstrijd tegen Willem II de rode kaart maar werd later door de tuchtcommissie van de KNVB vrijgesproken.

Van der Wiel in de basis
Afgaand op de laatste trainingen melden zowel het Algemeen Dagblad als De Telegraaf dat Marco van Basten waarschijnlijk met een centrum van Oleguer en Van der Wiel zal starten. Vermaelen komt daardoor op de linksbackpositie terecht, waar hij ook in het nationale elftal van België stond. Vertonghen schuift dan door naar het middenveld. Daar zijn Gabri en Aissati nog afwezig. Het middenveld bestaat dan uit Sno, Lindgren en Vertonghen.

Roda JC
Roda JC, met ex-Ajax technisch directeur Martin van Geel in de gelederen, hoopt op een stunt tegen Ajax. “De individuele kwaliteiten van de Ajax-spelers zijn bekend en daar zullen we onze maatregelen tegen nemen. Angst is een slechte raadgever en zo zitten wij (Raymond Atteveld en ik) niet in elkaar. De sportieve verwachting is dan ook met een punt terug te komen uit Amsterdam of zelfs stiekem met drie.”, aldus assistent trainer Martin Koopman.

Roda mist de geblesseerden Van Tornhout, Hadouir en Mardulier.

arbitrage
Roelof Luinge heeft zondag de leiding over de wedstrijd Ajax – Roda JC. De arbiter wordt bijgestaan door assistenten Roger Geutjes en Wilfred van der Pas.

historie
In de laatste 6 seizoenen wist Roda geen enkele keer te winnen in Amsterdam. Alle wedstrijden werden verloren. De laatste winst van Roda JC in Amsterdam dateert van 29 oktober 1999. In de 67e minuut opende Aron Winter toen de score voor Ajax, maar 3 minuten later wist Bob Peeters de stand gelijk te trekken. Vlak voor tijd kreeg Roda JC nog een vrije trap en die werd door Mark Luijpers binnen geschoten: 1-2. Afgelopen seizoen werd het 4-2 voor Ajax in de ArenA.

De laatste 2 edities van AJAX-Roda JC
2006-2007 27-12-2006 AJAX-Roda JC 2-0. zie verslag
2007-2008 04-11-2007 AJAX-Roda JC 4-2. zie verslag

Win 58,50 euro zonder risico door te zeggen dat Ajax wint van Roda JC!

Related posts