Doelman Hans Vonk (38) in stilte gestopt

Op zondag 18 mei keepte hij bij Ajax Cape Town zijn laatste wedstrijd in het betaalde voetbal.: Hans Vonk. De voormalig international van Zuid-Afrika heeft in stilte zijn carrière beëindigd. De inmiddels 38-jarige doelman stond open voor nieuwe aanbiedingen. Vonk wilde wellicht nog een jaartje door bij een andere club, maar de juiste aanbieding kwam niet. De voormailg Ajax-doelman wil nu bij de KNVB een trainerscursus gaan volgen. Vonk speelde in Nederland bij FC Wageningen, FC Den Bosch, RKC Waalwijk, SC Heerenveen en Ajax.

Van de ene op de andere dag was Vonk geen voetballer meer. Hoewel hij zich op zijn 38ste nog fit genoeg vindt om door te gaan, boterde het niet met trainer Craig Rosslee en besloten beide partijen uit elkaar te gaan. Vonk kon nog naar een club uit Johannesburg, maar hij wil zijn vrouw en drie kinderen geen verhuizing aandoen uit het schitterende Houtbay. ‘Ik heb besloten een jaar niets te doen. We gaan veel reizen tot juni volgend jaar en ik bereid me voor op een tweede loopbaan. Ik doe de komende maanden ervaring op bij AAA Travel in het begeleiden van groepsreizen. Verder zal ik de trainerscursus Trainer/Coach II afmaken en ik werk voor de ideële stichting Score.’

Als Vonk in zijn snuffelperiode iets vindt dat hem langere tijd kan boeien, dan blijft hij tot 2010 in zijn Afrikaanse geboorteland. Daarna wil hij sowieso terugkeren naar Nederland.

Wisseling van de wacht
Met Maarten Fontein en Martin van Geel had Vonk besproken dat hij na zijn actieve loopbaan wellicht een functie zou krijgen bij Ajax Cape Town, maar dat is er niet van gekomen. De wisseling van de wacht in Amsterdam heeft ook zijn sporen nagelaten in Kaapstad. Inmiddels is Jan Pruijn aangesteld als technisch directeur in Zuid-Afrika.

Ook bij de Zuid-Afrikaanse voetbalbond heeft Vonk geen werkzaamheden meer. Onder de vorige bondscoach Carlos Alberto Perreira was hij keeperstrainer, maar sinds het aantreden van Joel Santana moest Vonk het veld ruimen. ‘Jammer, want ik had het WK van 2010 graag van dichtbij meegemaakt.’

Het duurt nog 636 dagen voordat het toernooi in Zuid-Afrika begint, maar Vonk merkt dat het begint te leven. Ruud Krol is al voor de troepen uitgelopen, hij is trainer geworden bij de Orlando Pirates. Maar ook Ajax Cape Town weet straks de ogen van de hele voetbalwereld op zich gericht. En daar kan de club van profiteren, denkt Vonk.

Voorbeeldfunctie
‘Ajax Cape Town heeft in Zuid-Afrika veel goodwill. Door gebrek aan geld krijgt de zelfopgeleide jeugd een kans in het eerste elftal. Dat levert nog niet direct veel topspelers op voor het elftal in Amsterdam, maar daarmee heeft de club in Afrika wel een voorbeeldfunctie.’

‘Het gaat goed met Ajax Cape Town. Hoewel volgens mij nog steeds niet is begonnen met de bouw van het stadion waarvoor Stam in 2006 de eerste steen legde, heeft de club wel een nieuwe sponsor: MTN, een mobiele telefoonmaatschappij. Verder zijn we de afgelopen twee seizoenen vierde en tweede geworden in de competitie en we wonnen de bekerfinale. Wie weet staan er over twee jaar een aantal spelers van Ajax in het Zuid-Afrikaanse elftal, maar daar ben ik zéker niet meer bij.’

Related posts