Column: ‘Liefst 106 miljoen rijker en nog steeds geen titel’

Je zou er een aardig elftal van kunnen samenstellen. Met in de achterhoede Cristian Chivu, Jelle Van Damme, John Heitinga en Nigel de Jong. Op het middenveld Hedwiges Maduro, Wesley Sneijder en Rafael van der Vaart.

In de voorhoede is er dan nog de keuze uit Andy van der Meyde, Ryan Babel, Zlatan Ibrahimovic, Ahmed Mido Hossam en Tom De Mul. Het is een formatie waarmee je ongetwijfeld kampioen van Nederland zou worden als je ook nog een behoorlijke keeper in het doel zette.

Twaalf namen van spelers die afkomstig zijn uit de eigen opleiding van Ajax of op vroege leeftijd werden gescout en aangetrokken door de Amsterdammers. Dat is niet het enige dat ze gemeen hebben. Ajax verkocht ze de afgelopen vijf jaar allemaal.

Heitinga (10 miljoen euro, Atlético Madrid), Babel (17,3 miljoen, Liverpool), Sneijder (27 miljoen, Real Madrid), De Mul (4 miljoen, Sevilla), Maduro (2 miljoen, Valencia), Van der Vaart (5,1 miljoen, Hamburger SV), De Jong (1,5 miljoen, Hamburger SV), Van Damme (3 miljoen, Southampton), Van der Meyde (12 miljoen, Internazionale), Ibrahimovic (verkocht voor 16 miljoen aan Juventus, gekocht voor 7,5 miljoen), Mido (voor 6 miljoen verkocht aan Olympique Marseille, gekocht voor 4,2 miljoen) en Chivu (verkocht voor 18 miljoen aan AS Roma, gekocht voor 2,5 miljoen). Totale opbrengst voor Ajax: 106 miljoen euro.

Jeugdopleiding niet gefaald
Wat betekent dat? In elk geval dat de jeugdopleiding en de scouting dus zo slecht niet hebben gefunctioneerd. Er is tenslotte geen andere club die over de laatste vijf seizoenen dergelijke cijfers kan overleggen. Er is nog wel eens kritiek, maar zelfs wanneer die klopt, dan functioneert de jeugdopleiding in elk geval beter dan die van andere clubs. De genoemde spelers zijn verkocht aan topclubs in Engeland, Spanje en Italië en ze hebben een vermogen opgeleverd.

Moet Ajax zich daarmee rijk rekenen? Het gevaar bestaat natuurlijk dat iemand die dergelijke cijfers kan overleggen zichzelf al snel op de borst gaat slaan. Zeker in het moderne voetbal, waar de club een bedrijf is geworden en er winst moet worden gemaakt. Dan zijn de verkoopcijfers zelfs indrukwekkend te noemen.

Winnen
Toch leidt het slechts de aandacht af van datgene waar het uiteindelijk allemaal om gaat: winnen. Een voetbalclub moet goede resultaten boeken. Er moeten prijzen in de kast komen te staan. Er is namelijk maar één reden waarom al die toeschouwers ieder seizoen weer geld neerleggen voor een nieuwe seizoenkaart: ze willen hun ploeg kampioen zien worden. Dan gaan doe mooie cijfers van de prachtige jeugdopleiding en de scouting plotseling tégen de club werken.

Ajax veroverde zijn laatste landstitel in 2004, de club neemt dit seizoen voor de derde achtereenvolgende keer niet deel aan de Champions League. Hoe is dat mogelijk? Hoe krijg je het voor elkaar aan de ene kant 106 miljoen euro te verdienen en tegelijkertijd alleen twee bekerzeges te kunnen laten zien als rendement?

Niet hetzelfde
Ajax heeft veel geld verdiend, maar tegelijkertijd is dat nooit vertaald naar het veld. Daar werden met de aan de jeugdopleiding verdiende miljoenen de verkeerde spelers aangetrokken die voor te veel geld onder contract stonden. Waar gaat het eigenlijk om bij de opleiding? Voetballers opleiden om ze later met winst te verkopen? Of ze opleiden en scouten om het eerste elftal zó sterk te laten worden dat het prijzen wint? Het is weer eens een bewijs dat het succesvol leiden van een bedrijf of het bouwen aan een succesvolle voetbalploeg in veel gevallen niet hetzelfde is.

Taco van den Velde – VI

Related posts