Jan Potharst op 90 jarige leeftijd overleden

Ajax’ oudste erelid Jan Potharst is overleden. Potharst speelde 237 duels in Ajax 1 en diende zijn club na zijn sportieve pensioen in verschillende functies. Ook speelde de op 4 januari 1918 geboren Amsterdammer zes interlands voor het Nederlands elftal. Potharst maakte als 14-jarige jongen de overstap van VVA naar Ajax, de club waar hij in 1932 werd aangenomen. In de jeugdopleiding en bij de senioren doorliep hij alle door Jack Reynolds getrainde elftallen.

Net 21 jaar was de verdediger toen hij op 5 maart 1939 zijn debuut maakte in de uitwedstrijd bij VSV (3-1 winst). Potharst was één van de eerste jonge spelers die in de oorlogsjaren zouden doorbreken. Want ook Joop Stoffelen, Theo Brokmann jr en Gerard van Dijk debuteerde in de tijd van bezet Nederland.

Potharst speelde zijn laatste wedstrijd als Ajacied op 28 september 1952. Ajax won voor eigen publiek, met Potharst dus voor het laatst in de ploeg, met 1-0 van Heracles. De rechtsback moest het hebben van zijn onverzettelijkheid, betrouwbaarheid en zijn degelijke spel. De geboren Amsterdammer droeg enige jaren de aanvoerdersband. Met Potharst in de gelederen won Ajax onder meer in 1939 en 1947 de landstitel. In 1943 sleepten de Amsterdammers de NVB Beker, de latere KNVB Beker, in de wacht.

De twaalfde mei van 1946 moet een van de mooiste dagen in het voetballeven van Potharst zijn geweest. Op die dag maakte de Ajacied in ‘zijn’ Olympisch Stadion een geslaagd debuut als international. In zijn geboortestad werd België met liefst 6-3 verslagen. In 1950 besloot Potharst zijn interlandloopbaan met een verloren interland in en tegen Finland (4-1).

Twee jaar na zijn laatste wedstrijd in Ajax 1 ging Potharst aan de slag als bestuurslid. In het Ajax-bestuur vervulde hij twee jaar lang de rol van commissaris. Van 1958 tot 1963 was de oud-speler commissaris betaald voetbal. Daarna was hij liefst veertien jaar (van 1964 tot 1988) lid van de Ledenraad. In 1973 werd Potharst lid van verdienste. Kort na zijn afscheid van de Ledenraad werd de Ajacied tot Erelid benoemd. Dat hij ook op latere leeftijd betrokken bleef bij zijn club, bleek wel in 1995. In dat jaar sloeg de bejaarde Ajacied de eerste paal van het jeugdcomplex de Toekomst.

Jan Hilbert Potharst is 90 jaar geworden.

Related posts