Geen rellen in Amsterdam, Cohen zit er weer eens naast

De wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal tussen P$V en feyenoord (2-0) in de ArenA heeft zaterdagavond niet tot ongeregeldheden geleid. Dat meldde de politie. De gemeente had strenge veiligheidsmaatregelen getroffen omdat het vermoeden bestond dat hooligans elkaar in Amsterdam zouden treffen. De politie arresteerde in totaal tien personen, zowel bij het stadion als in de binnenstad. Een van hen had een busje gas bij zich, een ander maakte zich schuldig aan belediging en de rest wegens het niet kunnen tonen van hun identificatie

De politie hield na de wedstrijd nog een oogje in het zeil in het centrum van de stad, omdat zich daar groepjes Ajacieden hadden verzameld. Het bleef daar echter rustig, aldus een zegsman.

Burgemeester Job Cohen kondigde de maatregelen deze week aan na geluiden dat de harde kern van Ajax en Feyenoord elkaar zaterdag zouden opzoeken. Mogelijk zouden hooligans uit andere steden dan Amsterdam en Rotterdam zich daarbij willen aansluiten.

Controle
Niet alleen was er een forse politiemacht op de been, ook konden supporters buiten de gebieden waar dat normaal al mag, preventief op wapens worden gecontroleerd.

Voor het gebied rond de ArenA, waar de twee teams elkaar troffen, gold een noodverordening. Supporters van andere clubs dan PSV en Feyenoord mochten zich er niet in groepen ophouden.

In het uiterste geval kon de politie gebruikmaken van het middel bestuurlijke ophouding. Daardoor kon zij bij wijze van preventie personen oppakken die de openbare orde dreigden te verstoren. De wedstrijd tussen de winnaar van de landskampioen en de bekerwinnaar is traditioneel de opening van het voetbalseizoen.

Related posts