Ajax verliest met 2-1 van Murcia in generale

Ajax heeft zaterdag de laatste wedstrijd in de voorbereiding tegen Real Murcia verloren met 2-1. Murcia, dat afgelopen seizoen degradeerde uit de Primera División en met het duel tegen de Amsterdammers het honderdjarig bestaan vierde, kwam zeven minuten na rust op voorsprong door een doelpunt van Ranko Despotovic. Zes minuten later schoot Luis Suárez de gelijkmaker binnen uit een vrije trap via de Spaanse muur. Invaller Boubacar Dialiba maakte in de 84ste minuut het winnende doelpunt voor de jubilerende thuisploeg.

In de eerste helft had Ajax het betere van het spel, maar had het wel enigszins geluk dat de arbiter geen strafschop toekende aan Murcia. Maarten Stekelenburg kwam wild uit zijn doel, maar had als doelman de schijn mee. Na zeven minuten in de tweede helft kreeg Ajax het eerste doelpunt om de oren. Een voorzet vanaf de linkerkant werd mooi tegen de touwen geschoten door Ranko Despotovic.

Niet veel later kwamen de mannen van Marco van Basten weer op gelijke hoogte. Een vrije trap van Luiz Suarez werd door de muur getoucheerd, waarna de bal in de rechterhoek caramboleerde: 1-1. Vlak voor tijd kreeg Ajax echter opnieuw een treffer tegen. Ditmaal was het Diabang Boubacar Dialiba die scoorde en aantekende voor de overwinning: 2-1.

Voor Murcia omdat het 33.000 zitplaatsen tellende stadion nauwelijks voor de helft was gevuld. Waarschijnlijk waren de Murcia-supporters de teleurstelling van de degradatie uit de Primera Division nog niet te boven. En voor Ajax was het een teleurstellende avond omdat de laatste testwedstrijd voor aanvang van het seizoen verloren werd. En niet alleen de uitslag was teleurstellend, maar ook het spel. ,,Ik weet zeker dat hier niemand met een goed gevoel het veld is afgestapt. Iedereen presteerde onder de maat”, oordeelde Van Basten. ,,We hebben dit duel serieus benaderd, dus dat het zo matig was baart zorgen.”

Instelling
Ajax begon met een aanvallend ingesteld elftal. Klaas Jan Huntelaar startte in de punt van de aanval. Naast hem zag hij Miralem Sulejmani en Luis Suarez en rond hem bewoog Dario Cvitanich. Een aanval die op papier ijzersterk is, maar waar tegen Murcia weinig dreiging vanuit ging. ,,De opstelling plus de instelling maakt de voorstelling”, lepelde Van Basten na afloop nog even een oude voetbalwijsheid op. En met de instelling was behoorlijk wat mis, vond hij. ,,Er werd geen duel gewonnen, de concentratie was er niet en er werd niet omgeschakeld.”

Aanvoerder Klaas Jan Huntelaar was net als zijn coach niet te spreken over de wedstrijd. Een echte verklaring had hij ook niet. ,,Het liep gewoon niet”, aldus de aanvaller. ,,Het was een slechte dag, maar ik vind dat je dan als ploeg nog steeds een redelijk niveau moet kunnen halen.” Huntelaar wisselde tijdens het duel nog met Cvitanich van positie: hij zakte in en de Argentijn ging meer naar voren. ,,Ik hoopte dat we zo wat meer aan voetballen toekwamen, maar dat werkte ook niet.”

Willem II
Alfons Groenendijk, tegenwoordig assistent-trainer bij Willem II, zat op de tribunes in Murcia. Hij wilde Ajax voor het treffen in de competitie (30 augustus) nog wel eens in actie zien. Een echt goed beeld van hoe Ajax er momenteel voorstaat, heeft hij niet gekregen vindt Huntelaar. ,,Nee, want wij moeten veel beter kunnen dan we hier hebben laten zien.”

Real Murcia-Ajax 2-1 (0-0)
52. Despotovic (1-0)
58. Luis Suarez (1-1)
84. Dialiba (2-1)

Opstelling Real Murcia:
Elia; Campos; Mejia, Lillo, Pena; Nunez, De Lucas, Guerreiro, Aquino; Despotovic, Ivan Alonso.
Wissels: Carini, Pignol, Maranon, Ochoa, Bruno, Kabous, Jofre, Balogh, Alberto, Sikora, De Coz.

Opstelling Ajax:
Stekelenburg; Silva, Oleguer, Van der Wiel, Schilder; Gabri, Cvitanich (66.De Jong), Lindgren; Suarez, Huntelaar, Sulejmani.
Wissels: Bizot, Ogararu, Aissati, Rommedahl, Leonardo, Martina, Slijngard, Anita.

Related posts