Jong Oranje door naar kwartfinale OS door benauwde 1-0 zege op Japan

Urby Emanuelson en Kenneth Vermeer hebben zich geplaatst voor de kwartfinales van het olympisch voetbaltoernooi. De Ajacieden waren woensdag met het Nederlands olympisch team met 1-0 te sterk voor Japan. Argentinië is zaterdag de volgende tegenstander. Twee andere Ajacieden, Jan Vertonghen en Thomas Vermaelen, maken ook nog kans op een plaats bij de laatste acht. Zij hebben woensdagmiddag met België waarschijnlijk genoeg aan een gelijkspel tegen Nieuw-Zeeland.

Oranje had tegen Japan een snel doelpunt nodig. Dat was aan de opstelling van bondscaoch Foppe de Haan te zien. De Friese coach stuurde een zeer aanvallend formatie het veld in, met Gerald Sibon, Roy Makaay en ex-Ajacied Ryan Babel in de voorste linie. Royston Drenthe en Jonathan de Guzman waren de op de flanken de offensieve middenvelders, met ex-Ajacied Hedwiges Maduro en Ajacied Urby Emanuelson als controleurs. In de achterste linie keerde Calvin Jong-A-Pin terug in het basisteam ten koste van Gianni Zuiverloon.

Ondanks alle goede bedoelingen speelde Oranje opnieuw niet best. Een individuele actie van Babel leidde uiteindelijk tot de bevrijdende treffer. De aanvaller werd gevloerd in het strafschopgebied, waarna Sibon het buitenkansje met een riskante bal door het midden, benutte. In de slotfase wist Japan er zelfs nog een offensiefje uit te persen, maar de kwartfinales kwamen niet in gevaar.

Nederland – Japan 1-0
1-0 (’73) Gerald Sibon (pen)

Related posts