Dario Cvitanich moet leren bewegen in de kleine ruimtes

De stem van conditietrainer René Wormhoudt schalt tijdens elke Ajax-training over het veld. Als de selectie in tweetallen wordt verdeeld, vormen Luis Suárez en Dario Cvitanich meer dan eens een duo. Zuid-Amerikanen onder elkaar. De Uruguayaan en de Argentijn gooien elkaar de bal toe. Ze dienen de bal achter hun hoofd op het gras te tikken om daarna weer omhoog te komen. Een geseling voor de buikspieren. En ook best ingewikkeld zo die eerste keer.

,,Leg jij dat even aan Dario uit,’’ zegt Marco van Basten in het voorbijgaan tegen Suárez. De trainer loopt onverstoorbaar door en het duo zwijgt. De bal blijft liggen. Het zal niet de eerste keer zijn dat Dario Cvitanich (24) in de Ajax-voorbereiding wordt geconfronteerd met een taalprobleem.

Zijn Engels is goed voor simpele antwoorden: ,,It is very nice here.’’ En ,,It is nice to be at a club like Ajax’’ Meestal lacht hij er bij. Gelukkig zijn er bij Ajax nog Gabri, Albert Luque, Luis Suárez, Bruno Silva en Oleguer. In De Lutte en in Groot-Brittannië was Kenneth Perez daar ook nog bij.

Spaanstalige bondgenoten.
De communicatieproblemen lijken de Argentijn nochtans niet te deren. Hij oogt vrolijk tijdens de eerste weken in Europa en Nederland, waar op meer dan tien uur vliegen van huis alles nieuw en anders is.

In Coevorden was er even verbetenheid. In de tweede oefenwedstrijd van de voorbereiding tegen Germanicus miste Cvitanich twee opgelegde kansen en een strafschop. Hij gromde daarna, zette twee fikse tackles in op Coevordense benen, haalde wat ballen op rond de middenlijn en scoorde twee keer in vijf minuten. Prompt verscheen er weer die glimlach om zijn mond.

,,Cvitanich laat een goede indruk achter deze eerste weken. Hij is wendbaar, snel en fysiek sterk,’’ zegt Van Basten over de aankoop die hij eerder alleen op twee dvd’s aan het werk zag. Zijn assistenten Van ’t Schip en Witschge legden de nieuwe man wel ‘live’ langs de Ajax-meetlat tijdens een scoutingstrip door Argentinië. Dat deed ook de scoutingsstaf van de club.

Die indrukken en het beeldmateriaal op dvd dienen als bewijs: Dario Cvitanich was topscorer van de Clausura, het tweede gedeelte van de Argentijnse Priméra División.

Dertien doelpunten voor het bescheiden Banfield uit de provincie Buenos Aires, waarvan twee benutte strafschoppen.

Via YouTube is een aantal van die goals ook voor het grote publiek te bekijken. Voor een completer beeld is het echter interessanter langere delen van Cvitanich’ Argentijnse wedstrijden te zien. Dan zie je een spits die in zijn spel iets weg heeft van oud-PSV’er Hans Gillhaus en ook wel van Dirk Kuyt, toen die nog aan het front stond bij FC Utrecht en Feyenoord.

Gillhaus kon ondanks zijn geringe lengte geweldig koppen. Ook Cvitanich’ timing is dik in orde.

Trekken van gelijkenis met Kuyt zitten hem in alle keren dat hij als centrumspits helemaal uitwijkt naar de zijkanten om aanspeelbaar te zijn. Cvitanich is, zo stelt hij zelf ook ‘het type spits dat zijn energie kwijt moet’.

Een ander sprekend detail is zijn houding bij corners en vrije trappen. Hij loopt elke keer weer helemaal door tot op de vijandelijke doellijn. Voor hem is dat volstrekt logisch, een automatisme: mocht het tot een rebound komen, dan is de bal voor mij.

Bij Ajax wacht hem behalve qua taal ook qua voetbal een ingrijpende aanpassing. Van Basten gaat uit van 4-3-3-speelwijze, daar waar Cvitanich bij Banfield opgroeide in 4-4-2. Het houdt vooral in dat hij moet leren bewegen in andere (lees: kleinere) ruimtes.

In de trainingskampen die Ajax belegde in De Lutte en in Groot-Brittannië, liet Van Basten hem spelen op meerdere posities in de voorste linie en op de nummer 10-positie daarachter. Posities die op dit moment lijken te zijn voorbehouden aan Huntelaar, Suárez, Sulejmani en Aissati.

Het is niet zo dat Cvitanich zich als nieuwkomer zomaar neerlegt bij een plek op de bank, maar hij zal niet overstuur raken als zijn Europese avontuur begint in de luwte. ,,Als je een huis bouwt, begin je ook niet bij het dak,’’ zei hij daar al beeldend over in Het Parool. ,,Het moet stapje voor stapje.’’

Related posts