Open deur; FC Groningen nalatig bij brand

FC Groningen is flink in gebreke geweest, toen er in april brand uitbrak in de Euroborg vlak voor de wedstrijd tegen Ajax. Dat zegt het Auditteam Voetbalvandalisme in een rapport over de brand, waarbij een deel van de tribune in vlammen op ging. Volgens NOS Teletekst zou de club in meerdere opzichten flinke steken hebben laten vallen voor, tijdens en na de brand in de Euroborg. Deze ontstond, nadat meerdere supporters wc-rollen in brand staken. De rollen waren deel van een ludieke actie, waarbij duizenden wc-rollen vanaf de tribune op het veld moesten worden gegooid.

Het ging echter mis en er ontstond paniek. De wedstrijd FC Groningen-Ajax moest worden gestaakt vanwege de hevige rookontwikkeling en daarbij werd de veiligheid van supporters niet meer gegarandeerd. Er moesten uiteindelijk 28 fans afgevoerd worden naar het ziekenhuis in Groningen, veelal met ademhalingsproblemen.

In het uitgebrachte rapport wordt FC Groningen ervan beticht dat zij brandveiligheid in het geding brachten tijdens de wedstrijd. Zo zouden de vluchtwegen afgesloten zijn, omdat de supporters van FC Groningen en Ajax zo gescheiden zouden blijven. Verder nam de club het brandgevaar van de actie niet serieus genoeg, was de brandweer te laat en konden de brandblussers in het stadion niet gebruikt worden door de lage waterdruk.

Related posts