Hirsch Ballin wil gsm-verkeer hooligans afluisteren

De politie moet voetbalvandalen die plannen maken om met elkaar op de vuist te gaan, al oppakken voordat het zover is. Daar wil minister van Justitie Hirsch Ballin voor zorgen. Hirsch Ballin wil de wet aanpassen om het mogelijk te maken voor politie om telefoongesprekken van hooligans af te luisteren. Justitie kan supporters die afspraken maken, vervolgen voor ‘uitlokken van geweld’ al voordat er daadwerkelijk iets gebeurd is.

De huidige wetgeving biedt nu beperkte mogelijkheden om gewelddadig treffen in het bijzonder tussen voetbalvandalen te voorkomen en het aanstichten te bestraffen, concludeert de bewindsman in zijn brief aan de Kamer. “Er is mij veel aan gelegen dat, wanneer de politie beschikt over informatie dat openlijke geweldpleging wordt beraamd, tijdige opsporing van deze activiteiten mogelijk is, zodat openlijke geweldpleging kan worden voorkomen en bestraffing van de aanstichters kan volgen”, schrijft de minister.

Frank de Winter, bestuurslid van de Feyenoord-Supportersvereniging ziet er helemaal niets in het plan van de minister. “De minister is veel te vaag over wat een hooligan is. Is iedereen met een stadionverbod een hooligan? Bovendien is het al jaren niet meer voorgekomen dat supporters afspraken maken om te gaan rellen.”

Ook Ilya Jongeneel, directeur van adviesbureau voor supportersbegeleiding Euro Support, is het niet eens met de plannen van Hirsch Ballin. “De tijd van de hooligans is sinds de tijd van Carlo Picornie voorbij. Laten we het doen met de wetten die we hebben in plaats van voor iedere supportersgroep een nieuwe wetgeving bedenken.”

Bron: BNR Nieuws

Related posts