’FIFA-limiet buitenlanders hier niet haalbaar’

Nederlandse voetbalclubs zien in dat het FIFA-plan voor maximaal vijf buitenlandse spelers per elftal niet haalbaar is in de Europese Unie. “Dat stuit gewoon op EU-regels voor vrij verkeer van werknemers. Daar hoeven we niet meer over te praten”, zei Maarten Fontein, nadat hij bij Ajax de zak heeft gekregen directeur commerciële zaken bij AZ, woensdag bij een werkbezoek van Nederlandse voetbalvertegenwoordigers aan de Europese Commissie in Brussel.

Recentelijk had Johan Cruijff zich in een column nog hard gemaakt voor het FIFA-plan en gemeend dat de EU maar een uitzondering moest maken voor sport.

De clubs omarmen wel de UEFA-variant voor ten minste acht spelers per club uit de eigen of nationale opleiding. Ze vroegen de Europese Commissie woensdag wel medewerking om die variant te verbeteren. “We zien namelijk misbruik van een uitzonderingsregel”, zei Frank Rutten van Eredivisie NV. “Een jongere mag namelijk wel in een ander land spelen als zijn ouders emigreren voor een betere baan. Nu zien we plots ontzettend veel ouders die en goede baan krijgen rond Chelsea en andere Britse clubs.”


Zie ook eerdere bericht:
30-05-2008: FIFA stemt massaal voor ‘6+5’-regeling maar Europese Commissie ligt nog dwars

Related posts