Oranje met Stekelenburg, Heitinga en scorende Huntelaar simpel langs Roemenië: 2-0

Marco van Basten was altijd al razend populair in Italië, maar na vandaag kan de oud-spits van AC Milan vermoedelijk helemaal niet meer stuk in het land van pizza en pasta. Oranje boekte tegen Roemenië immers haar derde zege op rij (2-0), waardoor Italië, dat zelf van Frankrijk won, in het toernooi blijft. Ajacied Klaas Jan Huntelaar en Robin van Persie tekenden na rust voor de doelpunten.


Het zogenaamde B-elftal van Oranje mocht er toch best zijn!


Bijna de complete basis op de bank


Huntelaar trof weer doel


De Oranje-koorts stijgt nog steeds!

De vrees van Frankrijk en Italië dat Oranje de Roemenen tegemoet zou treden met een B-elftal, bleek gegrond. Coach Van Basten stelde met Khalid Boulahrouz en Orlando Engelaar slechts twee spelers op, die er tegen Frankrijk ook bij waren. In de basis-elf was plek ingeruimd voor o.a.de Ajacieden Huntelaar, Stekelenburg en Heitinga. Spelers als Van der Sar, Van der Vaart, Sneijder en Van Nistelrooy zaten op de bank.

B-elftal
Maar ook met dit ‘B-elftal’ was Oranje beter dan Roemenië dat speelde met de ex-Ajacieden Lobont en Chivu. Het duurde even voordat de oranjehemden in hun spel kwamen, maar in de laatste fase van de eerste helft kregen Klaas Jan Huntelaar en vooral Arjen Robben enorme kansen om Nederland op voorsprong te brengen. Huntelaar mikte echter net over, Robben net naast.

Ook na de pauze, toen toch ook tot de Roemeense spelers moet zijn doorgedrongen dat Italië op voorsprong gekomen was tegen de Fransen, bakte Roemenië er weinig van. De ploeg van coach Piturca bleef apatisch spelen en verzuimde om de aanval te kiezen. Oranje had verreweg het meeste balbezit en wist daar wel raad mee. Vlak na de hervatting had Robin van Persie na een fantastische pass van John Heitinga de 1-0 op zijn schoen, maar zijn inzet werd knap gekeerd door Lobont. Diezelfde Lobont had enkele minuten later echter geen antwoord op een inzet van Klaas Jan Huntelaar. De Ajacied tikte van dichtbij een voorzet van Ibrahim Afellay binnen.

Nekslag
Dit doelpunt, opgeteld bij het feit dat Italië in Zürich op 2-0 gekomen was tegen de Fransen, betekende de nekslag voor de Roemenen. Tegen Frankrijk en Italië had de ploeg zich knap staande gehouden, maar in Bern bleek toch dat de Roemenen kwaliteit tekort komen om tot de beste acht landen van Europa gerekend te mogen worden. Roemenië was dinsdag simpelweg te slecht, om aanspraak te kunnen maken op een plek in de kwartfinale.

Uiteindelijk werd het zelfs nog 2-0, door een doelpunt van Robin van Persie. Oranje tankte zo weer wat extra zelfvertrouwen, op weg naar de kwartfinale van komende zatedag tegen Rusland of Zweden.

Altijd scoren
Maker van het eerste doelpunt tegen Roemenië, Klaas Jan Huntelaar, was na afloop van het duel duidelijk in zijn commentaar. “Ik wil altijd scoren als ik speel.” Huntelaar noemde vooral de beginfase van de wedstrijd moeilijk. “Maar later ontstond er meer ruimte en wisten we uiteindelijk toch het net te vinden.”

De Ajax-aanvaller vervolgt: “Ik was erg gebrand om te scoren. Pas op de wedstrijddag hoorde ik dat ik zou spelen. Het zat er aan te komen dat ik minuten ging maken, maar het is toch altijd wachten totdat het op het bord staat.” De spits hoopt natuurlijk tijdens de kwartfinale weer te kunnen spelen. Tegen wie Oranje dan moet aantreden maakt Huntelaar niet uit. “Rusland of Zweden? Ik heb geen voorkeur.”

Nederland-Roemenië 2-0 (0-0)
1-0 Huntelaar
2-0 Van Persie

Opstelling Nederland:
Stekelenburg; Boulahrouz (58. Melchiot), Heitinga, Bouma en De Cler; De Zeeuw en Engelaar; Afellay, Van Persie en Robben (61. Kuijt); Huntelaar (82. Vennegoor of Hesselink).

Opstelling Roemenië:
Lobont; Contra, Tamas, Ghionea en Rat; Cocis, Codrea (72. Dica) en Chivu; Nicolita (82. Petre), Marius Niculae (59. Daniel Niculae) en Mutu.

Related posts