Oranje trakteert ook Frankrijk op forse nederlaag: 4-1

Oranje staat in de kwartfinale van het EK! Zo goed als vier dagen geleden tegen Italië speelde Nederland vrijdag tegen Frankrijk niet, maar het resultaat was opnieuw geweldig (4-1). Door goals van Kuyt, Van Persie, Robben en Sneijder legde Oranje de Franse haantjes, die een handvol mogelijkheden onbenut lieten, op genadeloze wijze op de grill. Nederland is hierdoor nu al groepswinnaar, Italië en Frankrijk moeten vrezen voor een roemloze aftocht.

“Dit is heavy”, zei Marco van Basten, toen tijdens de loting Frankrijk, Italië en Roemenië uit de bus rolden als tegenstanders van Oranje in de groepsfase van het EK. Iedereen was het er over eens: Nederland was in een ‘poule des doods’ terecht gekomen. Maar in tegenstelling tot Italië en Frankrijk, is Oranje na twee duels springlevend.

Nederland kende in het vrijwel compleet oranje gekleurde Stade de Suisse een droomstart. Al na tien minuten was het 1-0, door een doelpunt van Dirk Kuyt. De Katwijker toonde zich bij een hoekschop van Rafael van der Vaart sterker dan zijn directe tegenstander Florent Malouda en kopte de 1-0 tegen de touwen. Een ideaal scenario voor Oranje, dat tegen Italië bewees dat het bij een voorsprong kan uitgroeien tot een flitsende counterploeg. Met deze 1-0 op zak kon Nederland de Fransen het spel laten maken en loeren op de tegenstoot, zoals het tegen de Italianen tweemaal succesvol deed.

Pas na een half uur kwamen de Fransen in hun spel. Keerpunt in de wedstrijd was een harde overtreding van Claude Makelele op Rafael van der Vaart, die daarvoor ook zomaar rood had kunnen krijgen. Arbiter Fandel hield het echter bij geel en Makelele leek met deze actie zijn teamgenoten wakker te schudden. In het kwartier dat nog volgde tot de rust, waren de Fransen immers ijzersterk. Edwin van der Sar zag binnen enkele minuten schoten van Malouda, Govou, Ribery en Henry op zich af komen, maar Oranje had geluk dat al deze doelpogingen geen succes hadden.

strafschop
Ook in de eerste fase na rust had Oranje niets te vertellen tegen de Europees kampioen van 2000. Zo ontsnapte de ploeg van coach Marco van Basten aan een strafschop na een handsbal van Andre Ooijer en kwam Thierry Henry na een prachtige omhaal van Malouda ineens helemaal vrij voor Van der Sar te staan. De Franse aanvalsleider faalde echter hopeloos.

En zoals een oude voetbalwet voorschrijft, valt het doelpunt in dergelijke wedstrijden, waarin één ploeg verzuimt om te scoren, aan de andere kant. Na een geweldige counter kwam de bal via Ruud van Nistelrooy en invaller Arjen Robben bij een andere invaller, Robin van Persie, terecht. Hij zorgde via de handen van doelman Coupet voor de 2-0.

Even leek Oranje het hierna nog zwaar te gaan krijgen, toen Henry in de 71ste minuut op randje buitenspel de 2-1 binnentikte, maar lang duurde deze fase van onzekerheid niet. Amper dertig seconden na de goal van Henry was het immers Robben, die geweldig inviel, die voor de 3-1 zorgde. Na wederom een razendsnelle aanval passeerde hij Coupet met een prachtige knal hoog in de korte hoek.

Na deze goal van Robben was het verzet van de Fransen gebroken. De buit was binnen voor Oranje, dat door een oogstrelende goal van Wesley Sneijder zelfs nog uitliep naar 4-1 en nu zeker is van groepswinst in de ‘poule des doods’.

Frankrijk en Italië zijn nu afhankelijk van het resultaat bij Nederland-Roemenië, over vier dagen. Winnen de Roemenen, dan kunnen beide toplanden naar huis. En Oranje? Dat gaat nog lang niet naar huis. Eerst de wedstrijd tegen de Roemenen en daarna mag de ploeg van Van Basten naar Basel. Daar wacht op zaterdag 21 juni de nummer twee uit Groep D.

Feestje
“Dit is geweldig, dit is genieten”, aldus Wesley Sneijder tegen de NOS. “Die overwinning op Italië was mooi, een fantastische wedstrijd. Maar als we nu zouden verliezen, hadden we niets. Nu is er wel reden voor een klein feestje. Een kleintje, ja. We moeten nog een kwartfinale spelen, toch?”

Nederland – Frankrijk 4-1