Supportershome opnieuw voor onbepaalde tijd gesloten

Het supportershome van Ajax sluit opnieuw voor onbepaalde tijd de deuren. Aanleiding daarvoor is het verzoek van de politie om de beveiligingsbeelden af te staan gemaakt tijdens het Para Smit Toernooi op zondag 25 mei. Het bestuur van de Stichting Beheer Supportershome Ajax maakte daar bezwaar tegen, waarna het bestuur te verstaan werd gegeven dat beelden te allen tijde afgestaan moeten worden op eerste sommatie van de politie.

“Hierna is de volledige installatie door de politie in beslag genomen”, meldt de stichting in een verklaring. “Camerabewaking was één van de voorwaarden voor heropening gesteld door de gemeente. Alle voorwaarden zijn ons mondeling bij het heropeningsgesprek verteld en tot afgelopen week nooit schriftelijk aan ons bevestigd. Tijdens het heropeningsgesprek is ons nooit aangegeven of gebleken dat de camerabewaking het doel had als hierboven weergegeven.”

Vertrouwenspositie
“Wij hebben na de heropening gedwongen geïnvesteerd in camerabewaking en moesten naast onze eigen beveiliging een aantal extra professionele bewakers inhuren. Aan alle extra gestelde voorwaarden is door ons voldaan in de overtuiging dat met het opvragen van beelden zorgvuldig zou worden omgegaan en dat er zeker geen sprake zou zijn van eenrichtingsverkeer. Wij zijn van mening dat wanneer wij op eerste sommatie de beelden dienen af te staan dit de vertrouwenspositie naar de supporters in hevige mate aantast.”

De organisatie betreurt de gang van zaken rondom het supportershome zeer. In het verleden moest het honk al vaker noodgedwongen gesloten worden. “Als bestuur hebben wij altijd getracht het supportershome te laten uitgroeien tot een locatie waar Ajax-supporters op wedstrijddagen konden samenkomen. Ook wilden wij een locatie bieden voor andere supportersactiviteiten buiten de wedstrijden om zo de verbondenheid van de supporters met Ajax een podium te geven. Wij zijn in die opzet zeker geslaagd, ook al zijn wij ons er goed van bewust dat er ook minder leuke gebeurtenissen hebben plaatsgehad.”

Beheer uit handen
De mensen achter het supportershome hebben het gevoel dat hen het beheer uit handen wordt genomen door de politie. “De uitwerking van de maatregelen en voorwaarden welke nu aan ons worden gesteld maken verder functioneren onmogelijk. Het beheer van het supportershome is op deze manier niet in handen van de Stichting Supportershome Ajax, maar van de districtschef politie Amsterdam Zuidoost. Wij zijn er als bestuur inmiddels van overtuigd dat de politie een geheel eigen agenda heeft. Hoe het eindplaatje voor de politie er ook uit mag zien, wij willen en wensen daar niet langer aan mee te werken. Het bestuur heeft door haar onmogelijke positie unaniem moeten besluiten het supportershome Ajax op last van haar supporters per direct voor onbepaalde tijd te sluiten.”

Related posts