Primeur op EK: penaltyreeks al mogelijk in de eerste ronde

Op het aanstaande EK volgen er mogelijk strafschoppenseries op de laatste groepsduels. Deze primeur moet voorkomen dat de beslissing over plaatsing voor de kwartfinale moet vallen op basis van resultaten in de voorgaande WK- en EK-kwalificatiereeks. Alleen als twee landen in de derde en laatste ronde van de groepsfase tegenover elkaar staan, gelijkspelen en er geen beslissing mogelijk is op basis van het aantal punten, het doelsaldo of het aantal gemaakte doelpunten in alle groepswedstrijden, moet de beslissing vallen via een penaltyreeks.

Voor Nederland kan dat dus alleen het geval zijn als Oranje gelijkspeelt tegen de Roemenen en op basis van de bovenstaande criteria eveneens gelijk scoort met de directe tegenstander. Uiteraard moet een van de twee (of beide) wel bij de eerste twee eindigen in Groep C.

Mochten meer dan twee landen in punten gelijk eindigen, dan gelden de oude regels en wordt er niet overgegaan op strafschoppen. Voor de duidelijkheid volgen hier de dan geldende criteria om de volgorde te bepalen:

– het aantal punten uit de onderlinge duels tussen de betreffende landen
– het doelsaldo uit de onderlinge duels tussen de betreffende landen
– het aantal doelpunten vóór uit de onderlinge duels tussen de betreffende landen
– het doelsaldo uit alle groepsduels
– het aantal doelpunten vóór uit alle groepsduels

Mocht er na toepassing van deze criteria nog steeds geen winnaar zijn, dan geldt de coëfficiënt uit de kwalificatiereeks voor het WK 2006 en het EK 2008. Dat getal krijg je door het aantal behaalde punten te delen door het aantal gespeelde wedstrijden van ieder land.

Is er nog steeds geen verschil, dan is het Fair Play-klassement van de eindronde van het EK 2008 beslissend. Staken de stemmen dan nog steeds, dan wordt er geloot wie er doorgaat naar de laatste acht.

Bron: VI

Related posts