Uitgelicht door de FIFA: De bliksemcarrière van Luis Suarez’

De FIFA meldt op haar officiële website dat op het recente WK onder 20 in Canada vooral de nationale ploeg van Uruguay veel indruk heeft gemaakt. Vooroplopend in het team van coach Gustavo Ferrin is wel Ajacied Luis Suarez, aldus de FIFA. Vervolgens volgt een opsomming van de bliksem-carrièrre van de Ajax-aanvaller tot dusverre:

“Ik kan niet zomaar een naam noemen die me verrast heeft. Ik ben echter zeer verrast hoeveel jonge spelers het nationale shirt hebben aangetrokken en aangetoond hebben dat de druk niet van invloed is op hun prestaties,” aldus River Plate aanvaller Sebastian Abreu. “een daarvan is Luis Suarez, die zeer goed speelt in de Nederlandse competitie”.

Net als bij zoveel andere spelers begon Suarez zijn opleiding in zijn geboortestad; in zijn geval Salto. Al snel viel Suarez op door zijn snelheid, schotkracht en positiespel. Diverse profclubs meldde zich bij de ouders van Luis om hun zoon een jeugdcontract te laten tekenen. Zij rekeknde echter niet op een zeer belangrijke factor: Suarez was een die-hard Nacional fan, en weigerde een shirt van een andere Uruguayaanse club aan te trekken. In 1998, op 11 jarige leeftijd, bereikte hij zijn droom. Op 3 mei 2005, op net 18-jarige leeftijd, debuteerde Suarez in het eerste van zijn favoreite club. Op 10 september van dat jaar scoorde hij zijn eerste goal voor Nacional. Vrijwel vanaf dat moment was hij basisspeler. Aan het begin van het seizoen 2006-2007 haalde FC Groningen hem naar Europa voor nog geen miljoen euro.

Ondanks dat hij als volkomen onbekende in Nederland arriveerde maakte hij heel snel progressie. Hij scoorde 14 keer in 35 wedstrijden. Al snel trok hij de aandacht van Ajax. Voor zo’n 7 miljoen euro verhuisde Suarez naar Amsterdam, slechts twee jaar en drie maanden nadat hij zijn debuut had gemaakt bij Nacional.

‘Het is een eer om bij zijn historische club te zijn waar zoveel talenten zijn opgebloeid. Ik hoop dat ik Urugayaanse spelers een goede naam kan bezorgen bij deze club’ , aldus Suarez tijdens het tekenen van zijn contract bij Ajax in augustus 2007. Binnen enkele wedstrijden was hij al een gevestigde basisspeler en scoorde 19 goals in 39 duels.

In het Nationale team scoorde hij onlangs in de ontmoetingen met Turkije (3-2 winst) en ook tegen Noorwegen (2-2). ‘Mijn droom is om op het WK in Zuid Afrika te schitteren’ , aldus Suarez. Gezien zijn ontwikkeling en vooruitgang is hij zeker op de goede weg.

Bron: Fifa.com

Related posts