Frank de Boer: ‘Ik had nog steeds kunnen voetballen’

In een interview met weekblad Voetbal International geeft Frank de Boer uitleg over zijn transformatie van speler naar coach. De oud-verdediger, die volgend seizoen de A1 van Ajax onder zijn hoede neemt, heeft sterk het gevoel dat hij nog altijd mee zou kunnen spelen in de Eredivisie. “Ik had zeker nog in de Eredivisie kunnen spelen”, aldus De Boer (38). “Maar het houdt een keer op. Ik heb die keuze bewust gemaakt en sta er nog altijd achter. Al denk ik dat als ik nog echt had gewild, ik nog steeds had kunnen voetballen.”

Ondanks het gevoel dat hij nog gemakkelijk mee zou kunnen, sluit De Boer een terugkeer op het veld absoluut uit. “Dat gaat echt niet meer gebeuren. Al voel ik me nog altijd erg jong. Zeker niet 38 jaar. Ronald zei laatst nog tegen mij dat afgaan het enige is wat kan gebeuren. Iedereen heeft nog altijd de Frank de Boer van 1998 voor ogen. Volgens Ronald zullen mensen geen rekening houden met mijn leeftijd, maar enkel met het beeld van hoe het ooit was. Dat vond ik wel een goede reden het niet te doen. Al denk ik toch soms stiekem dat ik het nog wel zou kunnen.”

Helaas niet terug naar Ajax
De jeugdtrainer van Ajax vindt het jammer dat hij uiteindelijk niet als speler bij zijn club is teruggekeerd. “Als je zevenenhalf jaar in het buitenland hebt gezeten, is het niet gek terug te keren naar Nederland. Ik wilde echter alleen maar voetballen bij Ajax. Daar was toen geen sprake van. Het jaar daarvoor wel. Ik heb eerder ook nog gesproken met Ronald Koeman. Hij zei toen dat ze Julien Escudé zouden halen. Bovendien was de aanbieding van Ajax zó teleurstellend dat het niet echt een optie was. Bij mijn terugkeer uit Qatar had Ajax geen behoefte aan mijn diensten als speler. Maar ik had tot op de dag van vandaag nog meegekund als speler bij Ajax. Zeker in het begin zou het me gemakkelijk zijn gelukt.”

Hoofdtrainer
De Boer weet nog altijd niet of hij een toekomstige hoofdtrainer is. “Klopt, ik zeg nog steeds dat ik niet weet of ik hoofdtrainer wil worden. Ik vind de A1 van Ajax en het assistent-bondscoachschap al een mooie stap. Misschien is dit wel het mooiste wat er is. Ik ben ook wel ambitieus, maar ik weet niet waar mijn plafond ligt. Misschien mis ik wel iets voor een toptrainer. Je hebt in een selectie 26 verschillende ego’s bij elkaar. Ik moet nog ondervinden of ik dat wel kan. Met D’tjes gaat dat goed, maar op hoger niveau moet ik het nog zien.”

Binnen Ajax wordt vaak geroepen dat De Boer een potentiële toptrainer is. De oud-international tempert de verwachtingen enigszins. “Of ik de toekomstige trainer van Ajax 1 ben? Nee, dat zou ik zo niet durven stellen. Als het zou gebeuren, dan is dat hartstikke leuk. Daar zou ik trots op zijn. Ajax verwacht wel wat van me, dat merk ik ook wel. Ik denk ook wel dat ik kwaliteiten heb om een goede trainer te worden. Of ik álle kwaliteiten heb, zal moeten blijken.”

Blij met Blind
De Boer is overigens blij met de terugkeer van Danny Blind in De Arena. “Nu is ook Danny terug, als technisch directeur. Ook dat vind ik prima. Laten we hopen dat het allemaal weer wat beter wordt. Marco kon dat niet alleen. Er lagen zóveel taken open na het vertrek van Martin van Geel. Danny is nu ook de overkoepelende verantwoordelijke voor de jeugd. Ik denk dat hij een heel belangrijke schakel in het gehele proces gaat worden voor de ontwikkeling binnen Ajax.”

Ook de nieuwe trainer Marco van Basten is er in de ogen van de linkspoot klaar voor. “Dat denk ik wel. Hij heeft goede mensen om zich heen verzameld in wie hij het volste vertrouwen heeft. Met Rob Witschge en John van ’t Schip vormt hij een goed team waarin veel onderling vertrouwen heerst. Tegelijkertijd denk ik dat ze hem voldoende tegengas zullen geven. John zeker. Ik hoop dat Marco het heel goed doet en dat ook de naam Van Basten aantrekt. Ik hoop ook voor de jeugdopleiding dat de naam Frank de Boer aantrekkingskracht heeft voor voetballers om naar Ajax te komen en te blijven.”

Bron: VI / AjaxOnline.org

Related posts