Universiteit Wageningen gaat Ajax helpen met Ajax Football Centre

Ajax heeft de hulp ingeroepen van twee universiteiten. Met de steun van de Vrije Universiteit (VU) en Wageningen Universiteit moet het Ajax Football Centre gestalte krijgen. Een ‘innoverend, toonaangevend voetbalkennisinstituut’ zal verrijzen op het sportpark De Toekomst in Amsterdam. Naast de VU en Wageningen zullen binnen drie weken nog enige kennisinstituten hun medewerking toezeggen, zo verwacht Ajax.

Het centrum zal niet uitsluitend voor Ajax beschikbaar zijn; het is de bedoeling dat ook niet-leden er voor behandeling van blessures en voedingsadviezen terechtkunnen. Met de VU – het medisch centrum van de universiteit is al bij de behandeling van Ajax-blessures betrokken – zijn al afspraken gemaakt.

De VU ontwikkelt programma’s voor spiertraining en coaching. Maar een veel bredere lijn is goed mogelijk, zegt decaan Peter Beek van de faculteit Bewegingswetenschappen. Wageningen staat de voetbalclub waarschijnlijk terzijde op het gebied van voeding. Concreet betekent de samenwerking met de VU dat spierfysioloog Jo de Ruiter de maximale capaciteit van de spelers meet en dan bekijkt hoeveel daarvan onbenut blijft. Daarna kan de fysioloog een trainingsprogramma op maat verstrekken.

Verder schuift Beek Jos de Koning naar voren als man met veel expertise op het gebied van schaatscoaching. Hij kan die toepassen op de voetbalwereld. De Koning is een leerling van wijlen Gerrit Jan van Ingen Schenau, die met de uitvinding van de klapschaats voor een heuse revolutie zorgde. Beek denkt dat aan waarneming en spelinzicht van spelers via wetenschappelijke technieken veel te verbeteren valt.

Achter
“Nederland loopt een beetje achter”, zegt Beek. Medewerkers van zijn faculteit zijn al in de slag met clubs als Liverpool en Everton uit de Premier League in Engeland. “Een Noorse voetbalcoach die met een computer te werk gaat, wordt hier nog steeds meewarig bekeken.”

Zo staat ook individuele training bij voetballers nog in de kinderschoenen. De Duitse coach Jürgen Klinsmann gaf een aardig voorbeeld van vernieuwing door al maanden voor het wereldkampioenschap van 2006 zijn spelers met een individueel programma naar huis te sturen. “De weinige dagen dat Oranje voor een toernooi bijeen is, is er alleen aandacht voor de groepsvorming”, zegt Beek.

Geldschieter
De samenwerking met Wageningen Universiteit is nog onzeker. De universiteit, die al een jaar geleden met Ajax in contact kwam, zoekt nog een geldschieter. Wageningen is volgens een woordvoerder “zeer geïnteresseerd” kennis over gezonde voeding beschikbaar te stellen. De universiteit verricht al onderzoek voor sportkoepel NOCNSF. De universiteiten benadrukken dat ze uitsluitend afspraken met een looptijd van meerdere jaren willen maken.

Bron: FCUpdate.nl

Related posts