Uitwedstrijden bezoeken wordt lastiger: Capaciteit bezoekersvakken omlaag

Het bestuur betaald voetbal van de KNVB heeft deze maand besloten de minimum capaciteit van de bezoekersvakken te verlagen. Reden hiervoor is dat onderzoek naar de bezoekersaantallen heeft uitgewezen dat de bezoekersvakken in Nederland vrijwel leeg zijn. Uitzondering hierop zijn de wedstrijden waarbij Ajax of Feijenoord op bezoek komt. Alleen deze clubs, met een grote en fanatieke aanhang weten de verschillende bezoekersvakken goed te vullen.

Navraag bij de KNVB leert dat het besluit inhoudt dat een BVO volgens de licentie (die ze elk jaar krijgen van de KNVB) minder plaatsen hoeft af te staan aan de bezoekende club, maar dat dit niet moet. Een club als NEC bijvoorbeeld hoeft volgend jaar nog maar 500 plaatsen aan te bieden maar het vak is groot genoeg voor 600 man. Het is dan aan de clubs om tijdens het vooroverleg het definitieve aantal bezoekers vast te stellen.

Eigen aanhang eerst?
Aangezien de meeste bezoekervakken (nog) niet flexibel zijn ligt er in het vooroverleg dus de mogelijkheid om te proberen het huidige aantal opnieuw te krijgen. Het ligt echter wel in de lijn der verwachting dat de clubs zich aan het minimale aantal kaarten houden omdat de thuis spelende BVO door het verminderen van de aantallen voor de bezoekers meer kaarten zouden kunnen verkopen aan de eigen aanhang.

Als Supportersvereniging Ajax snappen we de argumenten die er vanuit de KNVB naar voren komen, maar zijn het er absoluut niet mee eens. Dit omdat door verlaging van de aantallen juist de Ajax-supporters worden gedupeerd en het volgend seizoen dus nog moeilijker zal worden om kaarten voor uitwedstrijden te bemachtigen. Hierover zullen we ook ons ongenoegen uiten richting de directie van Ajax en het bestuur betaald voetbal van de KNVB.

Hieronder een overzicht van het minimale aantal kaarten dat volgend jaar beschikbaar moet zijn voor de bezoekende BVO met daarachter het aantal dat we de afgelopen seizoenen hadden.

Totale capaciteit stadion – minimaal aantal kaarten bezoekersvak
10.000 – 400 (was 400 of 500)
10.001 t/m 15.000 – 500 (was 600 of 800)
15.001 t/m 20.000 – 750 (was 1000)
20.001 t/m 30.000 – 1000 (was 1200)
> 30.000 – 1200 (was 1600)

Bron: Ajaxlife.nl

Related posts