Uilenberg lult weer eens uit zijn nek: ‘Huntelaar is een vervuiler’

Scheidsrechtersbaas Jaap Uilenberg heeft weer eens voor de nodige consternatie gezorgd. Tijdens een centrale bijeenkomst van de KNVB-arbiters heeft hij de fluitisten op het hart gedrukt geen verwijtbare fouten te maken. “Anders zullen jullie de consequenties merken in het aanstellingsbeleid”, zo citeerde De Telegraaf op uit de mond van het bestuurslid.

Op zich een terechte actie want de scheidsrechters maken er de laatste tijd een behoorlijke puinhoop van en kregen dan ook terecht de hoon van o.a. Willem van Hanegem en Mario van der Ende over zich heen. Maar nu komt het: Uilenberg geeft als voorbeeld niet de talloze blunders van Haverkort en consorten, zoals de onterechte penalty tegen Twente of de vergeten strafschop die Suarez zou moeten hebben gehad tegen Twente in de competitie. Nee, Uilenberg stelt Klaas-Jan Huntelaar met televisiebeelden als voorbeeld. “Klaas-Jan Huntelaar is een vervuiler. Door zijn manier van springen, met z’n ellebogen omhoog. Bij ieder luchtduel dat hij zo aangaat, moet hij geel krijgen. Hij doet het namelijk bewust.”

Waar Uilenberg de gore moed vandaan haalt Huntelaar te beschuldigen is onbegrijpelijk. Deze opa-arbiter kan beter de hand in eigen boezem steken en het geklungel van zijn kroost bekritiseren. Ook het moment waarop Uilenberg met zijn uitspraken komt is weer fantastisch: Net voorafgaand aan het beslissende duel van Ajax tegen Twente.

Huntelaar zelf reageert in de ochtendkrant verbaasd op de instructies van Uilenberg en het feit dat uitgerekend hij als voorbeeld wordt gesteld. “Als het zo is, dan vind ik dat schandalig en ik begrijp het ook niet. Laatst ben ik aangeklaagd, dat was na de play-offwedstrijd in Heerenveen. Volkomen onterecht. Op de beelden zie je me gewoon omhoog springen. De zaak is dan ook geseponeerd.”

“Als ik de lucht in ga, gebruik ik net als elke andere voetballer mijn armen”, verdedigt de Dremptenaar zich. “Dat is een natuurlijke beweging. Die wil ik ook wel voor komen doen in Zeist. Ik ben geen pinguïn. Alleen die kunnen met hun vleugels naast hun lichaam omhoogkomen.”

Ook het tijdstip waarop zijn springgedrag ter discussie wordt gesteld roept vraagtekens op bij de spits. “Hij zoekt duidelijk dingen die er niet zijn. We zullen zien hoe Pieter Vink hier morgen tegen FC Twente mee omgaat. Maar laat mij alsjeblieft buiten zulke discussies. Ik kan me voorstellen dat de scheidsrechters na de boodschap van Uilenberg bevooroordeeld het veld instappen en dat mag toch niet de bedoeling zijn?”

Related posts