Ajax niet verder dan 0-0 tegen Twente: Wat rest is UEFA cup

Ajax is er vanmiddag niet in geslaagd de 2-1 nederlaag van vorige week tgene Twente om te buigen. In een spannende, maar slechte wedstrijd kwamen beide ploegen niet tot scoren: 0-0. Daardoor gaat Twente naar de voorronde van de Champions League en rest voor Ajax niets anders dan het UEFA Cup toernooi.

Klik hier voor het fotoverslag

Vooraf had scheidsrechtersbaas Jaap Uilenberg de boel goed op scherp gezet. Uilenberg vond het nodig om voorafgaand aan de cruciale wedstrijd in de ArenA zijn collega’s op het hart te drukken dat Ajax-spits Klaas Jan Huntelaar een ‘vervuiler is, die bij ieder luchtduel een overtreding maakt’. Pieter Vink, de aangewezen arbiter voor Ajax-Twente, stond hierdoor bij voorbaat al voor een loodzware taak. Iedereen beslissing van hem ten opzichte van de spits zou immers onder het vergrootglas gelegd worden.

Voor rust had Ajax het betere van het spel, maar tot echte kansen leidde dit niet. Alleen Luis Suarez was met een schot, dat net naast ging, echt dichtbij een treffer. De 0-0 die halverwege de wedstrijd op het scorebord stond, was voor de Tukkers voldoende om geschiedenis te schrijven. Na rust kreeg Twente zelfs meer ruimte en had via ex-Ajacied Hersi notabene de beste kansen.

En Ajax? Alle Amsterdamse aanvallen strandden op ongeveer vijftien tot twintig meter van het Twentse doel. Toen Rommedahl en later zelfs Ismail Urzaiz binnen de lijnen kwamen was het lot van Ajax ongeveer bezegeld. Het werd alleen nog echt gevaarlijk via een knal van Suarez, maar afgezien daarvan hield Twente simpel stand.

FC Twente gaat hierdoor in de koker tijdens de loting voor de voorronde van de Champions League. Gezien de lage UEFA-coëfficiënt van de ploeg, is de kans groot dat de Tukkers hierdoor geen beschermde status genieten, waardoor teams als Barcelona, Arsenal en het Schalke 04 van de huidige Twente-coach Fred Rutten tot de mogelijke opponenten behoren. Maar dat zal voor Twente de pret niet drukken.

Klote
“Dit is klote. We moesten winnen en dat is niet gelukt, echt dramatisch,” aldus Klaas-Jan Huntelaar voor de camera van Tele2. “We hebben dit vooral aan onszelf te danken, in de uitwedstrijd hebben we slecht gevoetbald. Het was vandaag iets beter, maar we kunnen nog véél beter. We hebben een aantal kansen gehad, maar niet afgemaakt.” Of Huntelaar blijft bij Ajax is, zeker na dit resultaat, zeer de vraag. “Ik weet nog niet of ik blijf. Ik ga me nu richten op het EK en daarna zal ik eens rustig over mijn toekomst nadenken.”

Ajax-FC Twente: 0-0 (0-0)
Scheidrechter: Vink
Toeschouwers: 44500

Kaarten: Geel: Suarez (Ajax), Braafheid, El Ahmadi en Hersi (allen Twente)

Opstelling Ajax:
Stekelenburg, Silva, Heitinga, Lindgren, Slijngard, Davids (73. Urzaiz), Perez (73. Perez), Gabri, Sarpong (67. Rommedahl), Huntelaar en Suarez

Opstelling FC Twente:
Boschker, Braafheid, Wielaert, Douglas, Texeira, Wilkshire, El Ahmadi, Engelaar, Hersi (89. Heubach), Elia, N’Kufo en Huysegems (86. Wellenberg)

Fotoverslag volgt…

Related posts