Seedorf niet met Oranje naar het EK

Clarence Seedorf gaat niet met Oranje mee naar het EK volgende maand in Zwitserland/Oostenrijk. De 87-voudig international liet bondscoach Marco van Basten maandagavond weten dat hij niet ingaat op een eventuele uitnodiging. De precieze reden maakte de KNVB dinsdag niet bekend, Seedporf zelf deed dat vanochtend in De Volkskrant wel:

”Sinds mijn rentree in de nationale ploeg, zijn niet de juiste voorwaarden gecreëerd voor mij. Ik kan niet uitblinken als de teamspeler die ik wil zijn”, aldus Seedorf. “Het is een pijnlijke beslissing voor me, waarover ik maandenlang heb nagedacht. Het was vooral moeilijk naar mijn ploeggenoten toe en de supporters die me na stonden.” Toch denkt de 87-voudig international geen spijt te krijgen van zijn keuze. “Het is ook een keuze waar ik volledig achter sta, die ik heb genomen in het volle vertrouwen dat dit het beste is wat ik kan doen onder deze omstandigheden.”

Seedorf sluit niet uit dat met de komst van de nieuwe bondscoach Bert van Marwijk de kans bestaat dat hij alsnog te zien zal zijn in het Oranje-tricot. “Ik begrijp dat deze beslissing inhoudt dat ik misschien nooit meer een toernooi op dit niveau meemaak en daarom heb ik ook zo lang nagedacht. In de toekomst hoop ik het team trouwens nog vooruit te helpen, ook in de aanloop naar het WK van 2010.”

Piepeltje
In de papieren versie van Voetbal International, die morgen pas verschijnt, gaat de middenvelder van AC Milan nog wat verder: “‘Hij moet me gewoon niet, klaar. Van Basten sprak tegen me alsof ik een piepeltje was,” aldus een passage uit het interview dat is te lezen op de website van VI.

Eerder al bedankte Mark van Bommel om uit te komen voor het Nederlands elftal zolang Marco van Basten aan het roer staat. De speler van Bayern München maakte wel zijn interesse kenbaar in een Olympisch avontuur met de ploeg van Foppe de Haan, maar de KNVB stelde dat een weigering om uit te komen voor het ‘grote’ Oranje ook gevolgen heeft voor verdere ambities bij andere vertegenwoordigende elftallen van de voetbalbond.

Van Basten verrast
‘Ik was verrast door zijn mededeling, ik had het niet verwacht’, zo reageerde Marco van Basten in een persbericht van de KNVB. ‘Ik heb Clarence gezegd dat ik veel respect voor hem heb als mens en als voetballer. Maar zijn besluit stond vast.’ De voorselectie van Oranje telt nu 29 spelers. Op vrijdag 16 mei wordt de groep teruggebracht naar maximaal 26 man en de definitieve selectie van 23 man volgt voor 28 mei.

Van Basten riep Seedorf in november 2006 na twee jaar afwezigheid weer op voor het Nederlands elftal. Zijn rentree werd echter niet waar hij op had gehoopt. Eind vorig jaar uitte Seedorf hierover al zijn frustratie. ‘We gaan professioneel met elkaar om’, zei hij toen over Van Basten tegen RTL Sport. ‘Er kan meer gevoel bij, dat moet nog groeien. Ik wil graag een verlengstuk zijn met mijn ervaring onder zíjn leiding. Ik heb wel eens gedacht: Waar doe ik het nog voor? Je geeft en je geeft en geeft, en je krijgt er niets voor terug.’

Related posts