Ajax mede door opnieuw scheidsrechtelijke dwaling onderuit tegen Twente: 2-1

Ajax heeft vanavond de eerste wedstrijd in de finale van de play-offs verloren van FC Twente. In Emmen werd het 2-1. Spelers, supporters en trainers van Ajax wezen na afloop van de nederlaag met de beschuldigende vinger naar scheidsrechter Ben Haverkort. De leidsman floot na acht minuten niet voor een strafschop toen verdediger Edson Braafheid van FC Twente de bal met de hand beroerde. De linksback veranderde een voorzet van Bruno Silva duidelijk van richting.

De arbiter wuifde de protesten van de spelers van Ajax echter weg en liet doorspelen. De spelers van Ajax waren daardoor terecht furieus toen Haverkort in de 66ste minuut wel naar de stip wees toen Jan Vertonghen op bijna identieke manier hands maakte. Blaise N’Kufo maakte vanaf elf meter geen fout (1-1) en schonk FC Twente even later op aangeven van invaller Stein Huysegems de zege: 2-1.

Ajax was in de 44e minuut via Luis Suarez nog op voorsprong gekomen. De aanvaller, sneller dan verwacht genezen van een voetblessure, werd weggestuurd door Perez en liet doelman Sander Boschker met een schuiver kansloos: 0-1. Net als in het competitieduel dat Ajax eveneens met 2-1 verloor deed een scheidsrechtelijke blunder Ajax de das om. Die belangrijke uitgoal leek Ajax een riante uitgangspositie te verschaffen, want Twente bleef aanvallen zonder gevaarlijk te worden. Een omstreden strafschop hielp de Tukkers echter een handje. Jan Vertonghen kreeg de bal tegen de hand in het strafschopgebied, maar het was duidelijk dat er geen opzet in het spel was. Scheidsrechter Ben Haverkort oordeelde van wel en legde de bal op de stip. Haverkort was toch zelf kennelijk ook niet helemaal overtuigd want ondanks dat hij deze avond maar liefst acht keer met geel zwaaide kreeg ‘dader’ Vertonghen nu niet eens geel, wat zijn tweede zou zijn geweest!

N’Kufo zette zich achter de bal en schoot onberispelijk raak: 1-1. De Zwitser herhaalde zijn kunststukje tien minuten later. Youssouf Hersi stuurde invaller Stein Huysegems weg, die de bal bij N’Kufo bezorgde. Hoewel de kans niet heel erg moeilijk was, rondde de spits het wederom fraai af.

De das om
Ajax-trainer Adrie Koster, die zelf ook niet helemaal vrijuit ging door zijn twee domme wissels (Rommedahl voor Emanuelson en Kennedy voor Perez) noemde de penalty voor de handsbal van Vertonghen na afloop de ommekeer in de wedstrijd. Kufo benutte het buitenkansje en de tukkers stoomden door naar een 2-1 zege. ‘Die strafschop deed ons de das om, tot dat moment was er weinig aan de hand,’ aldus Koster tegenover Tele2. ‘Ik moet de beelden nog terugzien, maar volgens mij was het geen opzettelijk hands. In de eerste helft kregen wij geen strafschop toen Edson Braafheid duidelijk hands maakte. Na die 1-1 kwamen we weinig aan voetballen toe. We liepen achteruit, de ruimtes werden te groot, we brachten te weinig. Twente was dominant in het laatste half uur.’

Het resultaat stemt Koster niet helemaal ontevreden. ‘We zijn nog volop in de race. Thuis met 1-0 winnen is voldoende. We hebben gespeeld om een goal te makken, dat is gelukt.’ Volgende week zondag staat in de Amsterdam ArenA de return op het programma.

Vertonghen geschorst
Jan Vertonghen zal de thuiswedstrijd tegen FC Twente aan zich voorbij moeten laten gaan. De verdediger kreeg in de eerste helft van FC Twente – Ajax de gele kaart voorgehouden. Aangezien de Ajacied eerder in de play-offs ook al geel had gekregen is hij geschorst voor de return op 18 mei.
0-1 Suarez


1-1 Penalty


2-1 N’Kufo

FC Twente-Ajax 2-1 (0-1)
44. Luis Suarez 0-1
66. N’Kufo 1-1 (pen.)
76. N’Kufo 2-1

Scheidsrechter: Haverkort
Toeschouwers: 8000
Kaarten: Geel: Vertonghen, Suarez, Huntelaar en Silva (allen Ajax), Wilkshire, Denneboom, Douglas en Hersi (allen Twente).

Opstelling Ajax:
Maarten Stekelenburg, Bruno Silva, John Heitinga, Rasmus Lindgren, Jan Vertonghen, Gabri, Kenneth Perez, Edgar Davids, Luis Suarez, Klaas-Jan Huntelaar, Urby Emanuelson

Opstelling FC Twente:
Boschker, Wilkshire, Douglas, Wielaert, Braafheid, El Ahmadi, Hersi, Engelaar, Denneboom, N’Kufo, Elia

Related posts