SC Heerenveen – Ajax; Heerenveen zonder Sulejmani, Ajax zonder Vertonghen en Vermaelen

Morgen; donderdag 1 mei; hemelvaartsdag staat Ajax de eerste wedstrijd van de play-offs te wachten. Tegenstander is in het Abe Lenstra stadion van Heerenveen de plaatselijke SC. Uitgangspositie voor Ajax is een goede uitgangspositie neer te zetten voor de return, volgende week maandagavond (5 mei) in Amsterdam.

Ajax moet het in ieder geval doen zonder zijn Belgische verdedigers Thomas Vermaelen en Jan Vertonghen. Voor Vermaelen zit het seizoen er op. De Belg is al twee weken geblesseerd aan zijn lies en die kwetsuur blijft hem parten spelen. “Het gaat niet zo goed”, zegt Vermaelen, die de blessure opliep in de uitwedstrijd tegen FC Groningen (1-2), in AD Sportwereld. “Ik kan alleen maar fietsen en wat krachttraining doen. Rust is het enige wat helpt. Het lukte me altijd snel op niveau te komen als ik geblesseerd was geweest. Daar heb ik geen twijfels over. Ik hoop alleen dat het herstel wat sneller gaat. Maar ik denk dat de play-offs een moeilijk verhaal worden.”

Jan Vertonghen mist de eerste wedstrijd tegen SC Heerenveen vanwege een schorsing. Vertonghen speelde vorig seizoen op huurbasis voor RKC Waalwijk en liep in het slot van de competitie tegen een eenmalige uitsluiting aan. De schorsing gaat nu pas in. “Heel vervelend voor Ajax dat hij de schorsing opliep bij RKC en dat deze nu ingaat, maar het zijn nu eenmaal de regels’’, relativeerde Koster, die nog geen beslissing heeft genomen over zijn defensie.

Jurgen Colin zal de honneurs ieder geval niet waarnemen. De verdediger is uit de selectie gezet omdat hij afgelopen zaterdag openlijk kritiek uitte op Koster. Colin traint voorlopig bij Jong Ajax. Koster: “Het gaat om de strekking van het verhaal; je moet de vuile was niet buiten hangen. Bij mij krijgt iedere speler uitleg waarom hij niet speelt of niet bij de selectie zit.’’ De kans bestaat dat Samuel Kuffour in het centrum van de defensie gaat spelen. De mogelijkheid die meer voor de hand ligt is een formatie waarin Rasmus Lindgren en Johnny Heitinga het hart van de verdediging vormen. Urby Emanuelson start vermoedelijk als linksback.

Aantrekkelijk duel
Wie er ook zal spelen: Koster verwacht een aantrekkelijk duel met Heerenveen. “Want wedstrijden tegen Heerenveen zijn altijd spectaculair, ook omdat we allebei goed voetballende ploegen zijn. In de onderlinge ontmoetingen wordt altijd gescoord. Ik verwacht ook dit keer weer een open duel. Heerenveen is voor ons een lastige tegenstander, maar omgekeerd is Ajax ook een lastige tegenstander voor Heerenveen.”

Seizoen Sulejmani voorbij
SC Heerenveen moet het tegen Ajax doen zonder Miralem Sulejmani. De knieblessure van de aanvaller is dusdanig ernsitg dat hij geopereerd moet worden. Het seizoen zit er voor hem dus op!.

Vergeten
De training van dinsdag gaf Heerenveen-trainer Verbeek geen vertrouwen in een goed resultaat tegen Ajax. “Dit geeft stof tot nadenken, misschien moeten we anders spelen. Misschien kies ik zelfs wel voor andere spelers. Zelfs de reserves waren ons de baas. Als we zo tegen Ajax spelen, kunnen we het vergeten”, aldus de trainer van SC Heerenveen tegenover De Telegraaf.

De KNVB heeft Eric Braamhaar aangesteld als leidsman voor het play-offduel Heerenveen-Ajax dat om 14:30 aanvangt.

Related posts