Vandaag 5 jaar geleden: Milan maakt in slotfase eind aan droom Super-Ajax: 3-2

Elke dag doet Goal.com een greep in de oude doos. Wat vond er ook al weer op deze datum plaats zoveel jaren geleden? Vijf jaar geleden op deze datum stonden AC Milan en Ajax tegenover elkaar in de kwartfinale van de Champions League. Het zou een enorm enerverende wedstrijd worden die voor de Amsterdammers uiteindelijk dramatisch zou aflopen.

De heenwedstrijd in Amsterdam was in 0-0 geëindigd, dus hadden beide ploegen nog alle kans om zich te kwalificeren voor de halve finale. Zowel AC Milan als Ajax kreeg in het eerste gedeelte van de wedstrijd kleine kansen op de 0-1.

Na 23 minuten was de thuisploeg heel dichtbij de openingstreffer. Ajax-doelman Bogdan Lobont kon met een uiterste krachtsinspanning een van richting veranderd schot van Cristian Brocchi uit zijn doel houden. Enkele minuten later was het wel raak. Een voorzet van Andrei Shevchenko kwam bij Filippo Inzaghi terecht. De aanvaller kopte vervolgens keihard de 1-0 binnen. Na rust kroop Ajax uit zijn schulp en kreeg het goede kansen op de gelijkmaker. Nadat Zlatan Ibrahimovic al een goede mogelijkheid om zeep had geholpen, was het invaller Jari Litmanen die na ruim een uur spelen een voorzet van Andy van der Meyde binnenschoof, 1-1. Lang kon Ajax niet genieten van de gelijkmaker. Anderhalve minuut na de goal van Litmanen kopte Shevchenko Milan naar de 2-1. De Amsterdammers toonden vervolgens veerkracht en kwamen twaalf minuten voor tijd op 2-2 dankzij Steven Pienaar. Met deze stand zou Ajax doorgaan naar de halve finale. In de blessuretijd sloeg het noodlot echter toe voor de ploeg van trainer Ronald Koeman. Inzaghi lobde de bal over de uitgekomen doelman Lobont, waarna invaller Jon Dahl Tomasson de bal het laatste zetje gaf, 3-2.

Een zuur verlies voor Ajax, dat dapper had gestreden tegen het grote AC Milan. De ploeg van trainer Carlo Ancelotti zou uiteindelijk de Champions League-editie van 2003 winnen door Juventus na strafschoppen te verslaan op Old Trafford.