Nieuwe voorzitter Uri Coronel wil rust en resultaten

Uri Coronel is vanaf vandaag; 18 april 2008, de nieuwe voorzitter van Ajax. De komende tijd hoopt hij de rust terug te brengen binnen de club. ,,Dan komen de resultaten op het veld vanzelf”, aldus Coronel op Ajax.nl. Het nieuwe bestuur van de club, waar naast voorzitter Coronel ook Joop krant (financiële zaken) en Cor van Eijden (verenigingszaken) deel van uitmaken, werd donderdagavond door middel van stemming gekozen door de Ledenraad. In principe gaat het nieuwe bestuur voor een periode van drie jaar aan de slag.

Coronel kijkt uit naar zijn voorzitterschap, en dat terwijl hij in eerste instantie niet geïnteresseerd was in de positie. ,,Ik was echt niet van plan om me kandidaat te stellen”, zegt Coronel donderdagavond rond 23.00 uur, één uur voordat zijn voorzitterschap in zou gaan. ,,Maar toen de andere geschikte kandidaat toch niet kon en er steeds meer op me werd ingepraat, begon het te kriebelen.”

Coronel stond de afgelopen periode in publieke belangstelling omdat hij voorzitter was van de commissie die het Ajax-beleid van de afgelopen tien jaar onderzocht. ‘Ajax, de weg naar winst’, staat te boek als een helder en zeer kritisch rapport. Als nieuwe voorzitter van Ajax en voorzitter van de onderzoekscommissie gaat Coronel vanzelfsprekend aan de slag met de aanbevelingen in het rapport. ,,Het rapport zie ik als onze regeringsverklaring. Als we niets met de aanbevelingen doen, verliezen we al onze geloofwaardigheid. Het zal niet binnen een paar dagen zijn, maar ik verwacht dat we over een paar maanden wel de nodige veranderingen hebben doorgevoerd.”

Het nieuwe boegbeeld van de club wil Coronel niet worden. Die taak is – ook volgens de aanbevelingen van het rapport – voorbehouden aan de algemeen directeur. En of dat interim-directeur Henri van der Aat is, kan Coronel nu nog niet zeggen. ,,Henri van der Aat is aangesteld voor minimaal zes maanden. We kijken gewoon rustig hoe zich dat ontwikkelt.”

Doelstellingen
De belangrijkste doelstellingen van het bestuur-Coronel zijn duidelijk. ,,De rust moet terug komen binnen de club”, vertelt Coronel. De voorzitter pleit daarom voor een duidelijk bestuursmodel, waarbij de directie de baas is en de Raad van Commissarissen (waar de drie nieuwe bestuursleden waarschijnlijk op korte termijn deel van uit gaan maken) op afstand controleert. Ook moet er duidelijkheid komen over het trainersmodel: slechts één iemand mag verantwoordelijk zijn voor het technische beleid. ,,We willen geen situatie meer waarin de technisch directeur en de hoofdtrainer over elkaar heen buitelen. Als de structuur duidelijk is, worden de resultaten op het veld ook snel beter”, verwacht Coronel. ,,Ajax is in potentie de grootste club van Nederland. We hebben een prachtig stadion, en de meeste seizoenkaarthouders. Ik zeg niet dat we meteen de Champions League gaan winnen, maar we moeten wel de beste club van Nederland willen zijn.”

Overigens zal de Ledenraad op zoek moeten naar een nieuwe voorzitter. Cor van Eijden heeft, nu hij tot het bestuur is toegetreden, die functie neergelegd.

Related posts