Huntelaar: ‘Ik ben niet te goed voor de Eredivisie’

Doelpunten maken is zijn beroep, maar Klaas Jan Huntelaar wil zijn 32 seizoenstreffers meteen inleveren als Ajax daardoor kampioen zou worden. De aanvalsleider van de Amsterdammers mag zich zondag voor de tweede keer in zijn carrière laten kronen tot topscorer van de Eredivisie, maar voor Huntelaar telt alleen de landstitel. “Dat ik topscorer word is wel mooi, maar alleen het kampioenschap telt”, aldus de spits donderdag.

De geboren Achterhoeker loopt dit seizoen bijna één op één. Na 33 wedstrijden staat de teller al op 32 doelpunten. De nummer twee op de topscorerslijst, Blaise N’Kufo van FC Twente, volgt met 22 treffers op gepaste afstand. “Dat ik zoveel scoor is een mooie prestatie van mij, maar ook van het hele team. Zij geven mij goede ballen”, aldus Huntelaar.

Litmanen
De 24-jarige aanvaller is de eerste Ajacied sinds Jari Litmanen die zich mag kronen tot topscorer van de Eredivisie. De Fin kwam in het seizoen 1993/1994 tot 26 doelpunten. Huntelaar bevindt zich inmiddels in een illuster rijtje Ajacieden die in een seizoen meer dan dertig keer scoorden. Met de wedstrijd tegen Heracles nog op het programma, heeft Huntelaar clubiconen als Johan Cruijff (33 doelpunten) en Ruud Geels (34) in het vizier.

Makkelijker
Twee seizoenen geleden kwam Huntelaar al tot 33 doelpunten, maar zeventien daarvan maakte hij in het shirt van SC Heerenveen. Na de winterstop, inmiddels gekocht door Ajax, voegde hij daar nog zestien treffers aan toe. Afgelopen jaar viel de productie met 21 doelpunten wat tegen. “Op de een of andere manier gaat het dit seizoen makkelijker. Vorig jaar waren we als team wel heel sterk en had je bijvoorbeeld ook Wesley Sneijder die veel scoorde. Nu komt het vooral aan op individuele klasse, zoals van Luis Suarez. Een hele goede speler die me ook goed weet te vinden.”

Onzin
De doelpunten die Huntelaar aan de lopende band produceert, hebben tot nu toe niet geleid tot grote sportieve successen. “Met Ajax heb ik twee keer de beker gewonnen en ook tweemaal de Johan Cruijff-schaal. Maar ik kwam hier voor het kampioenschap en de Champions League en dat hebben we nog niet bereikt.” Dat hij de Eredivisie na vier seizoenen ontgroeid zou zijn, noemt Huntelaar onzin. “Je ziet jongens als Roy Makaay en Giovanni van Bronckhorst ook terugkeren, dan kan je niet zeggen dat ik al te goed ben voor de Eredivisie.”

Marco van Basten, de toekomstig hoofdtrainer van Ajax, liet al weten Huntelaar er volgend seizoen graag bij te hebben. De clubleiding wil het contract van de elfvoudig international (zes doelpunten) dan ook graag openbreken en verlengen. De Europese topclubs staan echter in de rij voor de handtekening van de spits en het gastenboek van zijn website wordt overspoeld met smeekbedes van met name Italiaanse voetbalfans. ‘The Hunter & AS Roma: one love!’ en ‘Huntelaar, Naples is waiting for you’ zijn slechts enkele van de tientallen reacties. Ook Ajax-supporters laten zich niet onbetuigd.

“Mooi om zulke dingen te lezen”, aldus Huntelaar. “Het is fijn dat je gewaardeerd wordt en dat de fans dat zo laten blijken.” Of het de spits kan verleiden nog een jaar in Amsterdam te blijven, laat hij vooralsnog in het midden.

Bron: Telesport / FCUpdate.nl

Related posts