Voorbeschouwing FC Groningen – Ajax: Warm onthaal verwacht in Groningen!

Vandaag staat alweer de laatste uitwedstrijd van deze competitie op de kalender en wel de meestal lastige uitwedstrijd in en tegen Groningen. Ajax kan het laatste kleine kansje op de landstitel in leven houden maar dan moet er gewonnen worden in de Euroborg en daarnaast zal PSV thuis punten moeten morsen tegen FC Twente.

Voor de Groningers staat er niets meer op het spel: Groningen zal als zevende eindigen en straks de play-offs induiken met als doel het wederom binnenhalen van UEFA Cup-voetbal. Maar achterover leunen is er tot die tijd niet bij: Nu Ajax op bezoek komt is dat de meest beladen wedstrijd voor de fans sinds mensenheugenis. De Groningers doelen op sportieve wraak voor het ‘Amsterdamse geronsel in de Groningse selectie dat zoveel ellende heeft veroorzaakt’, zoals men het zelf op een fansite verwoord.

Dat de transfers van Suarez, Silva en de terugkeer naar Amsterdam van Lindgren de Groningers op zijn zachst gezegd ‘niet lekker zit’, moge duidelijk zijn. Diep triest is het dat men de spelers die men eerst hartstochtelijk toejuichde nu terug begroet in Groningen met fluitconcerten en kwetsende spreekkoren en dit meent kracht te moeten bijzetten door het dragen van een zwart shirtje met een anti-Ajaxtekst.

Het motiveert me alleen maar
Suárez begrijpt het onbegrip van de fans, maar staat achter zijn beslissing. “Ik begrijp wel dat de supporters van FC Groningen het niet leuk vinden, maar ik krijg niet zo vaak de kans op zo’n transfer. Dus als die kans er is, grijp ik die.” Dat hij morgen met een vijandig publiek te maken krijgt is voor de jongeling geen probleem. “Ze zullen wel fluiten. Maar ik word in alle stadions uitgefloten. Gelukkig spreek ik Spaans, zodat ik de spreekkoren niet kan verstaan.” Bang is Suárez absoluut niet. In zijn geboorteland maakte hij namelijk al genoeg mee zegt hij tegenover De Gelderlander. “Bij dé klassieker in Uruguay tussen Nacional en Peñarol gaat het er al heftig aan toe. Dan zitten er vijftigduizend uitzinnige toeschouwers op de tribune. Dat heb ik al meegemaakt. En het motiveert me alleen maar, ook als de fans tegen me zijn.”

Spijt
Bruno Silva zegt spijt te hebben van zijn werkweigering bij FC Groningen in de winterstop om zo alsnog een transfer te forceren. “Dat had ik niet moeten doen. Ik had gewoon moeten blijven trainen en voor het elftal blijven uitkomen”, aldus Silva in het Dagblad van het Noorden. “Maar in mijn hoofd was het te onrustig. Ik wilde heel graag de stap naar Ajax maken en was bang dat FC Groningen dat zou verhinderen. Ik kon niet helder nadenken.” De rechtsback heeft nog even overwogen het seizoen alsnog af te maken in de Euroborg. “Maar toen de supporters zich tegen mij keerden was er geen uitweg meer en wist ik dat ik moest vertrekken. Heel jammer dat het zo is gelopen. Als ik het shirt van FC Groningen aan had, heb ik me altijd volledig gegeven.”

Lastig
Dat Ajax het vaak lastig heeft in Groningen zou je niet zeggen als je de statistieken erop nakijkt: Van de 32 gespeelde wedstrijden in Groningen won Ajax er maar liefst 21. Vijf duels eindigden in een gelijkspel en dus won de thuisploeg slechts 6 maal in eigen huis. Het doelsaldo is +40 in Amsterdams voordeel.

Resultaten van de laatste vijf Eredivisie-edities:
2006-2007 FC Groningen – Ajax 2-3 (zie verslag)
2006-2007 FC Groningen – Ajax 2-3 (zie verslag)
2005-2006 FC Groningen – Ajax 2-1 (play-offs) (zie verslag)
2005-2006 FC Groningen – Ajax 3-2 (zie verslag)
2004-2005 FC Groningen – Ajax 0-4 (zie verslag)
2003-2004 FC Groningen – Ajax 1-3 (zie verslag)
2002-2003 FC Groningen – Ajax 1-3 (zie verslag)
2001-2002 FC Groningen – Ajax 1-4 (zie verslag)

Zonder Leonardo
Zoals Ajax-trainer Adrie Koster vrijdagmiddag al verwachtte, zijn Thomas Vermaelen en Luis Suarez op tijd fit. Vermaelen trainde vrijdag vanwege lichte liesklachten nog apart van de groep. Ook Luis Suarez trainde in afzondering. Zaterdag sloten beiden weer aan bij de groep. Opvallend is dat in de selectie van zondag Leonardo ontbreekt. De Spaanse tank Urzaiz zit echter wel op de bank.

Waarschijnlike opstellingen:
Groningen: Van loo, De roover, sankoh, Cahais, Kruiswijk, Hiariej, Fledderus, Levchenko, Lovre, Powel en Berg.

Ajax: Stekelenburg, Silva, Heitinga, Vermaelen, Vertonghen, Davids, Lindgren, Emanuelson, Perez, Huntelaar en Suarez.
Op de bank zitten: Gentenaar, Kuffour, Kennedy, Rommedahl, Ogararu, Siem de Jong en Urzaiz

De scheidsrechter
De KNVB heeft Erik Braamhaar aangesteld als leidsman voor het duel in de Euroborg dat, net als alle andere competitieduels, om 14:30 uur begint.

Meer over dit duel:
>: Leonardo gepasseerd voor duel met FC Groningen: Braziliaan niet eens bij selectie
>: Win 87,50 euro zonder risico bij een zege van Ajax op FC Groningen!
>: Suarez kan zondag gewoon spelen tegen FC Groningen: ‘Ik wil nu wel eens winnen!’
>: Koster: ‘Wedstrijd tegen FC Groningen is een finale’
>: Duel tegen FC Groningen komt toch te vroeg voor Gabri
>: Lindgren wil zondag tegen FC Groningen zijn voeten laten spreken
>: FC Groningen vreest spreekkoren eigen aanhang tijdens duel tegen Ajax
>: Diep triest: Groningen fans ontdekken na tien jaar ook term ‘110% anti’

Related posts