Historie Ajax – De Graafschap: Grote overwinningen maar ook vaak lastig

Vanmiddag om 14:30 uur staat de competitiewedstrijd tegen De Graafschap op de agenda. Voor Ajax betekent puntverlies dat psv, bij winst van de Eindhovenaren thuis tegen Heracles, het kampioenschap binnen haalt. Het is de 17e keer dat De Graafschap op bezoek komt in Amsterdam. Van de 16 voorgaande duels won Ajax er 14. Twee duels eindigde in een gelijkspel en nog nooit wonnen ‘de superboeren’. Ajax wist in die 16 wedstrijden 50 keer het net te vinden terwijl De Graafschap maar 8 keer scoorde.

Ondanks die cijfers had Ajax het toch niet altijd zo makkelijk in eigen huis tegen De Graafschap. De allereerste keer dat beide teams elkaar in de ArenA troffen was in het seizoen 1996-1997. Dat duel eindigde in een voor Ajax teleurstellend 1-1-gelijkspel.

Twee seizoenen later vertrekken de gasten opnieuw met een punt in de tas richting Doetinchem. In het seizoen daarna; 1999-2000 eindigt Ajax – De Graafschap in een magere 2-1-overwinning voor Ajax. Al na vier minuten komt Ajax op een 0-1 achterstand. Uiteindelijk poetsen Nikos Machlas en Dani deze binnen twintig minuten weg. Brian Laudrup is die wedstrijd uitblinker in de ploeg van toenmalig trainer Jan Wouters.

De laatste ontmoeting tussen beide teams op Amsterdamse bodem was in het seizoen 2004-2005 (zie verslag). Opnieuw had Ajax die middag veel moeite met de ploeg uit Doetinchem. Ondanks dat De Graafschap al na 34 minuten met tien man verder moest vanwege een rode kaart voor Darije Kalezic, duurde het tot de 86ste minuut voordat Yannis Anastasiou de winnende treffer op het scorebord bracht.

Eerder dit seizoen kende Ajax weinig mededogen met De Graafschap. In de allereerste speelronde van deze competitie won Ajax met maar liefst 1-8 op de Vijverberg (zie verslag). Huntelaar maakte vier treffers tegen zijn voormalige club. Hedwiges Maduro (2x) en de debutanten Luis Suarez en Kennedy Bakircioglu maakten het Amsterdamse feest compleet.

Lijfsbehoud
De Graafschap bezet op dit moment de 15e plaats in de competitie en speelt dus voor lijfsbehoud in de Eredivisie. Afgelopen weekend werd met 1-1 gelijk gespeeld tegen Groningen. De Graafschap mist tegen Ajax een viertal spelers wegens blessures; Joost Volmer, Joep van den Ouweland, Reinier Robbemond en Girts Karlsons. Daarnaast zit Purrel Fränkel een schorsing uit. Fränkel kreeg namelijk in de wedstrijd tegen Groningen een gele kaart voor een schandalige overtreding op Koen van der Laak die eigenlijk diep rood had moeten zijn. Het betrof wel zijn 5e gele kaart waardoor hij verplicht een schorsing uitzit.

Het duel in de Amsterdam ArenA staat onder leiding van scheidsrechter Bas Nijhuis. Hij zal daarbij worden geassisteerd door zijn grensrechters Sander van Roekel en Hans Olde Olthof. Als vierde official zit Maarten Ketting langs de zijlijn.

Meer nieuws over dit duel:
>: Zeven spelers op scherp: Koster waarschuwt voor onnodige gele kaarten
>: Rommedahl om tactische redenen niet in selectie voor duel tegen De Graafschap
>: Koster verwacht zondag een strijdlustig De Graafschap
>: AJAX – De Graafschap zondag in uitverkocht huis!
>: Kluivert, Blind, Witschge en Overmars zondag terug in ArenA voor afscheidsfeestje ABN Amro
>: Oproep Sfeerteam: Kom zondag vroeg naar het stadion!

Related posts