‘Sulejmani inderdaad in beeld bij Ajax’ maar talent zelf er helemaal niet mee bezig

Afgelopen zaterdag adviseerde Heerenveen-coach Gertjan Verbeek Ajax al: ,,Als ik Ajax was, dan wist ik het wel.” Maar ook bij Ajax zelf is de spectaculaire entree van de 19-jarige Serviër in de eredivisie onderwerp van gesprek, zo meldt het Algemeen Dagblad vandaag. Het is volgens de krant niet verwonderlijk dat ze bij Ajax graag zouden willen dat dit ventje na de zomer een aanvalslinie vormt met Klaas Jan Huntelaar en Luis Suárez. Dan bundel je – op papier – de kwaliteiten van een stoïcijnse afmaker aan die van een rommelaar met een straatvechtermentaliteit (Suárez) en een straatvoetballer met oog voor het teambelang (Sulejmani).

,,Deze jongen creëert een groot aantal kansen in een rechtstreeks duel met Heitinga, een international die vijf jaar ouder is dan hij. Jammer dat het rendement vandaag nog te laag lag, maar dat is onderdeel van het leerproces. Mickey mag nog gewoon in de A-junioren spelen, hè.’’ En na een korte stilte:

Hoe reëel de wens van Ajax is, moet de komende periode blijken. Het Ajax van Marco van Basten (zaterdag toeschouwer in Friesland) is bepaald niet de enige club die de haalbaarheid van Sulejmani aan het onderzoeken is. Er gaan geruchten dat Chelsea het talent en zijn stoet van zaakwaarnemers achter de schermen al heeft bewerkt en wil proberen hem volgend jaar te stallen bij PSV.

Ik ben niet bezig met Ajax
Aanvaller Marilem Sulejmani van Heereveen denkt nog niet aan overstappen naar Ajax. Dat zei hij na de wedstrijd zaterdag. “Op dit moment denk ik niet aan Ajax en ook niet aan andere clubs. Ik ben gelukkig bij Heereveen en wil graag daar blijven”, aldus het 19-jarige talent uit Servië.

Na Heerenveen – Ajax kwam ter sprake dat de vaderlandse topclubs kennelijk hebben verzuimd zo’n exceptioneel talent zelf al eerder binnen te halen. Gertjan Verbeek zei dat hij ‘in één opslag had gezien dat Sulejmani heel goed was.’ ,,Het was hetzelfde verhaal als met Jon Dahl Tomasson. Die trainde voor het eerst mee op proef en na een halfuur vroeg Riemer van der Velde: Wat vind je ervan? ,,Die kan zo in het eerste,’’ zei ik. ,,Dat hadden we met Sulejmani ook.’’

Het is echter te gemakkelijk om te stellen dat andere Nederlandse clubs hebben zitten slapen. AZ was in de herfst van 2006 de eerste die de Serviër op proef had. Omdat er toen al een guerillagevecht dreigde om zijn transferrechten, liet de Alkmaarse directie de speler lopen.

Tsunami
Ajax tastte aansluitend eveneens de mogelijkheden af, maar deinsde terug voor het perspectief van slepende procedures bij UEFA en FIFA. Als het beursgenoteerde Ajax een moddergevecht was begonnen om een net 17-jarige jeugdspeler, was er zonder twijfel een tsunami van kritiek op de club neergedaald.

Dat provincieclub Heerenveen maandenlang ruziede met Partizan Belgrado en de FIFA Sulejmani zelfs een half jaar schorste wegens vermeende contractbreuk, was in de publiciteit een bericht van een paar regels.

,,Achteraf durf ik te stellen dat het voor Mickey voordelig is geweest dat hij het eerste halfjaar niet heeft gevoetbald,’’ aldus Gertjan Verbeek. ,,Wij hebben hem in alle rust kunnen voorbereiden op het voetballen in Nederland. We praten nu samen wel eens over zijn toekomst. Hij is er klaar voor als een club hem na dit seizoen weghaalt. En als hij blijft, is nog één jaar Heerenveen lang zat. Daarna kan Heerenveen geen voorwaarden meer scheppen om zo’n speler beter te maken. Zijn medespelers zijn daar dan simpelweg niet goed genoeg voor.’’

Zo ging het eerder met Huntelaar ook, weet Verbeek. ,,Maar in Nederland kunnen alleen Ajax en PSV hem betalen. Daarom ga ik ervan uit dat Heerenveen zijn huiswerk heeft gedaan en een nieuwe trainer heeft gezocht die het ziet zitten om Mickey eventueel hier verder te ontwikkelen. Als hij nu al tien miljoen waard is, dan is dat over niet al te lange tijd 25 miljoen. Dat kan niet missen.’’

Zie ook eerdere berichten:
30-02-2008: Verbeek adviseert Ajax: ‘Ik zou Sulejmani meteen kopen, al kost ie 10 miljoen’
23-02-2008: Alweer een: ‘Ook Sulejmani had op dit moment bij Ajax kunnen spelen’
20-02-2008: Sulejmani niet naar Ajax, PSV of Feyenoord
13-02-2008: Heerenveen wil Sulejmani(19) snel langer vastleggen met Ajax, PSV en Feyenoord op het vinkentouw

Related posts