Ajax zoals we het willen zien; met lef en op karakter langs SC Heerenveen: 2-4

Ajax heeft gisteravond in Friesland SC Heerenveen verslagen: 2-4. Eindelijk stond er nu een strijdbare en doeltreffende ploeg. Het was opmerkelijk dat Ajax op bezoek in Friesland geen schim was van de fletse ploeg die vorige week bij FC Twente het laatste beetje hoop op de landstitel verspeelde. Ajax speelde fel, er werden veel duels gewonnen en er werd, waar mogelijk, met zo veel mogelijk spelers de aanval gezocht.

KLIK HIER VOOR DE FOTOS VAN DIT DUEL

Omdat ook Heerenveen voor eigen publiek altijd op zoek gaat naar doelpunten, ontspon zich in het Abe Lenstra-stadion een leuke, aantrekkelijke wedstrijd, die net zo goed in een uitslag van 3-5 of 4-6 had kunnen eindigen.

Ajax acteerde met drie aanvallers en schaduwspits Kenneth Perez. Opvallend was opnieuw dat Dennis Rommedahl de voorkeur kreeg boven Leonardo. Adrie Koster schijnt na de zoveelste slechte wedstrijd van Urby Emanuelson, vorige week tegen FC Twente, eindelijk ook het licht gezien te hebben en passeerde de linkspoot. Om zijn daad kracht bij te zetten liet Koster in de tweede helft niet Emanuelson maar Jeffrey Sarpong invallen.

Ajax kreeg voor rust de beste mogelijkheden op de openingstreffer. Doelman Rob van Dijk reageerde in de zevende minuut fantastisch op een kopbal van Luis Suárez. Hij had geluk dat Klaas-Jan Huntelaar na 29 minuten in vrijstaande positie naast schoot. Heerenveen zorgde in de eerste helft voor veel dreiging maar kwam niet tot grote uitgespeelde doelkansen.

Rood
Heerenveen mocht niet mopperen dat het de eerste helft met elf spelers afsloot. Christian Grindheim maakte binnen twee minuten twee zware overtredingen. De Noor kreeg in de 36e minuut de gele kaart voor een charge op de benen van Edgar Davids. Hij gleed even later Bruno Silva hard onderuit. Scheidsrechter Pieter Vink, die het Nederlandse scheidsrechterskorps komende zomer op het EK mag vertegenwoordigen, greep naar zijn borstzak maar toonde zijn zwakte toen hij besefte dat Grindheim al in zijn boekje stond.

Ajax kwam vlak voor rust op voorsprong. Achterin bij Heerenveen werd over een bal gemaaid waarna doelman Van Dijk topschutter Klaas Jan Huntelaar van de openingstreffer afhield. De keeper was echter kansloos op de mooie rebound van Suarez: 0-1. Huntelaar kreeg vlak na rust een uitgelezen mogelijkheid op een tweede treffer. Hij kopte echter naast.

Toekomstig Ajax-coach; Marco van Basten, constateerde in de tweede helft vanaf de perstribune hoe goed Sulejmani kan voetballen. De ontketende Serviër slalomde door de Amsterdamse defensie en raakte binnen een kwartier twee keer de paal en eenmaal de lat.

Effectiever
Helaas voor de Friezen was Ajax effectiever dan de thuisploeg. Gianni Zuiverloon vloerde in de 55 minuut de doorgebroken Jan Vertonghen in het strafschopgebied. In tegenstelling tot vorige week werd er nu wel naar de stip gewezen door de scheidsrechter en Kenneth Perez verzilverde deze foutloos: 0-2. Ajax deelde de genadeklap uiteindelijk pas na een uur uit. Eerst trof Sulejmani in de 59e minuut dan eindelijk wel doel voor Heerenveen: 1-2. Huntelaar herstelde echter nog geen zestig tellen later de marge van twee doelpunten door tussen twee verdedigers knap raak te koppen: 1-3. De topschutter van de eredivisie zorgde vlak voor tijd na een fantastische actie van Suárez ook nog voor 1-4. Pranjic maakte de zege van Ajax in de blessuretijd iets minder geflatteerd: 2-4.

Verdiend gewonnen; Spelers hebben zich in wedstrijd gebeten
Hoewel SC Heerenveen meerdere malen de paal en lat raakte, veel kansen creëerde en ook nog eens het publiek vermaakte, vond Ajax-trainer Adrie Koster na afloop dat zijn elftal verdiend met 4-2 had gewonnen. ‘Je kan de kansen wel krijgen, maar je moet ze wel maken,’ aldus Koster. ‘Ik vond wel dat we de tweede helft een engeltje op de deklat hadden zitten en ook Maarten Stekelenburg keepte erg goed. Dat wij de 1-3 maakten was cruciaal. Ik moet mijn spelers een compliment geven voor de manier waarop ze zich in de wedstrijd hebben gebeten.’

Door de zege van Ajax en omdat PSV niet verder kwam dan een 0-0 tegen NEC slonk de voorsprong van de Eindhovenaren naar vijf punten waardoor de schaal, die al klaar lag in Nijmegen, weer even de kast in kan.

Related posts