Ajax kan zich gaan richten op Play-offs na domper tegen FC Twente: 2-1

Ajax kan de titel verder vergeten. Vanmiddag werd er in Enschede een pijnlijke 2-1 nederlaag behaald tegen FC Twente. De manier waarop de nederlaag tot stand kwam was des te telleurstellender. Ajax startte zonder overtuiging en leek niet te beseffen wat er op het spel stond.

KLIK HIER VOOR HET FOTOVERSLAG VAN DIT DUEL

‘We kwamen tekort in allerlei opzichten. Ik vond dat we veel te apathisch begonnen, we waren niet bij de les. Onbegrijpelijk. In de rust zette ik het een en ander om met een extra aanvaller, waardoor we meer grip kregen.’, aldus coach Adri Koster na afloop.

Koster beschouwt de titelrace als gelopen na de 2-1 nederlaag van zijn ploeg tegen FC Twente. ‘We staan nu zeven punten achter op PSV, het wordt heel lastig,’ zei Koster in een interview in het radioprogramma Langs de Lijn.

Verdedigende tactiek
Toch ging ook Koster zelf nier vrijuit. De verdedigende tactiek waarmee hij tegen Twente startte was veel te voorzichtig en niet op de aanval gericht: de afgelopen woensdag nog levensgevaarlijke Leonardo bleef op de bank, evenals Kenneth Perez en dus startte Ajax maar met twee spitsen terwijl er toch gewonnen moest worden! Pas na de pauze, met Leonardo als extra aanvaller in het veld in plaats van Edgar Davids, maakte Ajax de indruk dat het knokte voor haar laatste kans. Amper twee minuten na de hervatting had Huntelaar de 0-1 op zijn schoen, maar het schot van de spits ging net voorlangs. Een kwartier later was het wel raak, maar daarvoor had Ajax wel de hulp van Twente-verdediger Douglas nodig. De pas 20-jarige Braziliaan werkte de bal ongelukkig over zijn eigen doelman Boschker.

Door dit gelukkige doelpunt leek Ajax Enschede toch nog schadevrij te kunnen verlaten, maar opnieuw maakte Koster een fout. In plaats van aanvallend te blijven spelen sommeerde hij zijn ploeg achteruit te lopen en bracht verdediger Ogararu voor middenvelder Siem de Jong. Amper tien minuten na de openingstreffer zorgde Luke Wilkshire voor de verdiende gelijkmaker door, na een handig tikje van Blaise N’Kufo, de 1-1 binnen te schieten.

Hierna probeerde Koster met Kenneth Perez nog wel een extra aanvaller in het veld te brengen, maar die ingreep kwam te laat. Ajax leek nog wel een ideale mogelijkheid op de 2-1 te krijgen toen Luis Suarez in de 86ste minuut in het strafschopgebied omver gekegeld werd door Twente-keeper Boschker, maar arbiter Van Hulten verzuimde de bal op de stip te leggen. Koster hekelde na afloop de beslissing van arbiter Jack van Hulten: ‘Dat was een zuivere penalty. Als Van Hulten hem had gegeven, zouden we de druk vol op PSV kunnen houden.’

Hierdoor leek het duel uit te lopen op een gelijkspel, maar in blessuretijd besliste Eljero Elia anders. Hij werkte de 2-1 achter doelman Gentenaar, waarmee hij vooral PSV een uitstekende dienst bewees. De Eindhovenaren kunnen nu volgende week al, op bezoek bij NEC, kampioen worden als Ajax ook punten morst uit tegen Heerenveen.

Hard
“Dit is heel hard. We moesten winnen om bij te blijven, maar het is nu wel zo goed als beslist,” aldus Klaas-Jan Huntelaar na afloop voor de camera van Tele2. “Het is dramatisch omdat je voor het kampioenschap wilt spelen.” Bij een stand van 1-1 had Ajax een strafschop moeten krijgen na een overtreding op Luis Suarez. “Dat is ook heel pijnlijk dat we die niet krijgen,” aldus de aanvalsleider van Ajax.


Als dit geen penalty is!

FC Twente-Ajax 2-1 (0-0)
63. Douglas 0-1 (Eigen doelpunt)
70. Wilkshire 1-1
89. Elia 2-1

Scheidsrechter: Van Hulten
Toeschouwers: 13250
Kaarten: Silva, Vermaelen, Lindgren (allen Ajax), El Ahmadi, Elia, Heubach (allen Twente)

Opstelling Ajax:
Dennis Gentenaar, Bruno Silva, John Heitinga, Thomas Vermaelen, Jan Vertonghen (’79 Kenneth Perez), Rasmus Lindgren, Siem de Jong (’69 George Ogararu), Edgar Davids (’46 Leonardo), Luis Suarez, Klaas-Jan Huntelaar, Urby Emanuelson

Opstelling FC Twente:
Boschker, Douglas, Wielaert, Braafheid, Heubach, Wilkshire, El Ahmadi (’88 Brama), Hersi, Denneboom, N’Kufo, Elia

Related posts