Bij Ajax weggestuurde jeugdspeler Joey Godee gebruikt oud-ploeggenoten als speelbal

Afgelopen zaterdag veegde de A1 van Sparta de vloer aan met Ajax A1. Na de 6-0 nederlaag kwam hoofd opleidingen van Ajax; Jan Olde Riekerink, toch maar even informeren wie toch die trefzekere spits van Sparta A1 was. Opvallend, want Joey Godee speelde de afgelopen twee seizoenen voor Ajax en moest daar afgelopen zomer vertrekken. Met vier doelpunten op rij (0-1, 0-2, 0-3 en 0-4) legde de Utrechter in dienst van Sparta bijna in zijn eentje zijn oude ploeggenoten over de knie.

Zijn vader Edwin voetbalde bijna vijfhonderd wedstrijden in het betaalde voetbal voor Ajax, FC Utrecht, Willem II, De Graafschap en Heracles Almelo. En als de prestatie van zoon Joey (18) zaterdagmiddag tegen Ajax A1 een voorproefje is van wat hij in de toekomst nog zal laten zien, zal ook hij een lange loopbaan als profvoetballer tegemoet gaan. ,,Mijn vader was trots op mijn prestatie van zaterdag,’’ lacht Joey. ,,Al mijn kansen gingen er gewoon in.’’

In de week dat Johan Cruijff de jeugdopleiding van de Amsterdammers tevergeefs drastisch wilde reorganiseren, werden de talenten van Ajax overhoop gespeeld door het elftal van Jos van Eck. Tot overmaat van ramp was Godee de scherprechter. De jonge spits speelde twee seizoenen voor Ajax, maar voor hem was geen plek meer in Amsterdam. ,,Trainer Sonny Silooy vertelde mij dat ik moest vertrekken,’’ zegt Godee. ,,Waarom? Vanwege mijn gedrag. Ik ben een druk type, dat viel niet altijd goed. Daarnaast stopte ik met school. Van Ajax moest ik vervolgens werk zoeken anders zou ik uit ‘de vervoersregeling’ worden gegooid. Dat betekent dat Ajax niet meer voor vervoer naar de Toekomst zou zorgen. Ach, mischien was het ook wel terecht dat ik weg moest.’’

Foutieve beslissing
Aan zijn voetballende kwaliteiten kon het niet hebben gelegen. Godee speelde zaterdag met de defensie van Ajax A1. Trainer Jos van Eck, die met zijn elftal jaagt op de titel, gunde Godee zelfs een publiekswissel. ,,Dat was een prachtig moment. Het was één van mijn mooiste dagen als voetballer. De jongens van Ajax waar ik twee seizoenen mee heb gespeeld feliciteerden mij met mijn doelpunten. En trainer Sonny Silooy? Die feliciteerde mij met de overwinning, niet speciaal met de goals. Ik hoop stiekem toch een beetje dat ze bij Ajax realiseren dat ze een foutieve beslissing hebben genomen.’’

Godee kon na de mededeling van Silooy naar FC Utrecht en Vitesse, maar koos op advies van zaakwaarnemer John Veldman voor het Kasteel. Daar hoopt hij eerdaags met de beleidsbepalers aan tafel te schuiven om over een contract te praten. ,,Dit seizoen kan nog mooi eindigen. We staan één punt achter koploper AZ en die ploeg krijgen we nog in Rotterdam. Verder train ik al mee met Jong Sparta. Ik hoop daar nog speeltijd te krijgen. Het eerste elftal? Je hoopt er natuurlijk op. Vooral toen Yuri Rose langdurig geblesseerd was. Ik zie wel of het zover komt.’’

Related posts