Van Basten heeft flink budget voor aankopen maar had geen behoefte aan Amrabat

Marco van Basten heeft al een aantal weken contact met Ajax over het aankoopbeleid. Zo zou hij Nordin Amrabat hebben afgewezen omdat Ajax al een zelfde soort speler in de selectie heeft in de persoon van Luis Suarez. Dit maakte hij vanmorgen bekend in de perszaal bij de Arena, waar hij gepresenteerd werd als nieuwe trainer van de Amsterdammers. Amrabat werd deze week door PSV overgenomen van VVV-Venlo. “Amrabat stond op ons lijstje,” aldus van Geel tijdens de persconferentie. “Net zoals vele andere spelers. Uiteindelijk hebben we, na goed en lang overleg, besloten om niet met hem in zee te gaan. Het is een weloverwegen keuze geweest door mensen die daar over horen te gaan.” Bovendien wijst van Geel op het aanwezige spelersmateriaal van Ajax. “Met Luis Suárez hebben we wellicht al onze eigen Amrabat in huis. Ze zijn ongeveer even oud en hetzelfde type speler. Er is echt goed over nagedacht.”

Van Basten sprak verder niet over de huidige selectie. ‘Ik denk dat het belangrijk is dat we bij Ajax de rust bewaren’, aldus Van Basten. ‘Daarom ga ik me ook niet uitlaten over de huidige selectie. Zondag is er een belangrijke wedstrijd.’ Van Basten vindt niet dat hij te onervaren is om trainer van Ajax te worden. ‘Kijk maar naar het verleden. De beste trainers, Michels, Van Gaal, Cruijf, hadden allemaal niet meer ervaring dan amateurs of een bijrol. Dan heb ik nog veel gedaan denk ik’, grapte Van Basten.

Budget
Verder zou Van Basten van Ajax een aardig budget krijgen om komende zomer spelers aan te schaffen. “Geld moet op het veld staan”, stelde Van Basten. “We hebben bij de clubleiding het verzoek neergelegd om bepaalde versterkingen te kunnen halen en daarvoor hebben we een soort carte blanche gekregen. Althans, tot op zekere hoogte natuurlijk”, haast hij zich te zeggen. “Hoeveel ga ik niet zeggen, maar ik heb de mogelijkheid om een aantal goede spelers te halen. Misschien dat ik met AC Milan of FC Barcelona kan praten, maar dan moet het wel een versterking zijn en goed voor beide partijen zijn”. De aankomende oefenmeester hoopt in de zoektocht naar versterkingen wel op plaatsing voor de Champions League. ‘Spelers vinden een plaats in de Champions League altijd interessant. Dat kan helpen in een gesprek’, aldus Van Basten.

“Maar goed, ons contract begint pas op 1 juli”, vervolgt Van Basten. “Het is niet zo zinvol om in te gaan op eventuele versterkingen of het werk dat wij hier gaan doen. Ajax staat voor belangrijke weken, waarin we Adrie Koster in alle rust moeten laten werken. Bovendien gaat bij ons vanaf morgen het vizier weer op de KNVB. Pas vanaf de zomer telt voor ons Ajax, tot die tijd telt het Nederlands elftal.”

Related posts