‘Rol van Van der Zee is door Van Geel volstrekt ondergeschikt gemaakt aan die van Arroyo’

In zijn column op Highlow.nl stelt Peter van de Rijt dat de rol van de door Ajax vorig jaar met veel ophef bij PSV losgeweekte Hans van der Zee niets voorstelt. :’Primair valt de scouting onder Martin van Geel. Echter, deze heeft Fred Arroyo naar voren geschoven als zetbaas. Misschien heeft u helder voor de geest wie meneer Arroyo is, mij zegt het helemaal niets. In de scouting zitten o.a. Hans van der Zee, Piet Keizer, Wim Suurbier en Gerrie Mühren. Die namen komen mij in ieder geval wel heel helder voor de geest.’

‘Hans heeft bij PSV bewezen op het terrein van scouting een geweldige neus te hebben. Bij Ajax hoort hij de chefscouting te zijn, maar daar heeft Van Geel een stokje voor gestoken. Wie naar de ArenA belt en naar Hans vraagt, krijgt Arroyo aan de lijn. Ik deed een test en vroeg naar de scoutingbaas. Meneer Arroyo nam op.’

Volgens Van de Rijt zijn ook de vergaderingen van deze groep scouts een blamage voor een topclub: ‘Meneer Arroyo neemt het woord en kraamt zoveel onzin uit, dat je het liefst meteen op zou willen staan en weglopen, zo melden mijn bronnen. De rol van Hans van der Zee is volstrekt ondergeschikt aan die van Arroyo. Het is niet voor niets dat Hans zijn bijdrage aan de Commissie Coronel weer introk; bang als hij was voor represailles. De angst regeert onder Van Geel. Ook Hans heeft vrouw en kinderen.’

‘Naar de inbreng van grootheden van weleer wordt amper of geheel niet geluisterd. Als je dit aanhoort begrijp je steeds beter dat Ajax nog heel lang geen talenten binnen zal halen en dat die eerder in Eindhoven, Heerenveen of Groningen zijn te bewonderen, dan in Amsterdam. Het binnenhalen van spelers, die elders volkomen misluk zijn – ik denk aan Dennis Rommedahl – is absoluut niet de schuld van Gerrie Mühren of de andere ex-topvoetballers. Een spelers als Samuel Kuffour is niet eens gescout, maar puur op oude reputatie aangetrokken, omdat hij heel goedkoop beschikbaar was. En zo zullen er ongetwijfeld meer zijn geweest. Kijk maar naar wat er bij de club onder contract staat.’

Related posts